Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Olympus láka profesionálov na ľahký a rýchly fotografický systém

Olympus láka profesionálov na ľahký a rýchly fotografický systém
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Olympus predstavila nový bezzrkadlový fotoaparát OM-D E-M1X, ktorý cieli na profesionálnych fotografov. Je založený na komforte a kompaktnosti a jeho funkcie sa celé točia okolo rýchleho snímania záberov.

Model profesionálneho bezzrkadlového fotoaparátu OM-D E-M1X má rovnaký 20,4 megapixlový obrazový snímač Live MOS vo formáte Micro Four Third (17,4 x 13 mm) ako bol v predchádzajúcom modeli OM-D EM1 MkII. No pre lepší výkon získalo E-M1X-ko dva obrazové procesory TruePic VIII. Táto silná kombinácia prináša citlivosť ISO až do 25 600 a vysokú rýchlosť kontinuálneho snímania až 60 snímok za sekundu s vypnutými režimami AF / AE, alebo 18 snímok za sekundu s aktivovanými režimami AF / AE, čo je podľa výrobcu najrýchlejšia stabilizácia obrazu na svete s približne 7,5 krokmi kompenzácie rýchlosti uzávierky.

Okrem 121 bodového kontrastného automatického zaostrovania získal fotoaparát M1X aj 121 bodové automatické zaostrovanie s fázovou detekciou. Vďaka strategicky umiestnenému ovládaču sa dajú body zaostriť v horizontálnej i vertikálnej polohe, vrátane diagonálneho pohybu AF bodu.

Profesionálny fotoaparát Olympus OM-D E-M1X.

Vývojári z Olympusu úplne prepracovali rozloženie, tvar a výsku všetkých ovládacích tlačidiel a prepínacích páčok na tele vyrobenom z horčíkovej zliatiny, ktoré je odolné voči prachu, striekajúcej vode aj mrazu. Pridaný bol nový páčkový prepínač C-Lock, ktorý aktivuje alebo deaktivuje výber rôznych tlačidiel, čím sa zabráni ich neúmyselné stlačenie po nastavení záberu. Používateľ môže záber kontrolovať buď cez elektronický hľadáčik s rozlíšením 2,36 milióna bodov alebo prostredníctvom výklopného a otočného 3 palcového dotykového displeja.

Fotoaparát má dva režimy High Res Shot, ktoré využívajú triky s obrazovým snímačom pre zachytenie až 80 megapixlových statických fotografií či už zo statívu alebo z ruky. Režim Pro Capture drží až 35 snímok vo vyrovnávacej pamäti pri polovičnom stlačení spúšte. Efekty pomalej rýchlosti uzávierky poskytne funkcia Live ND a funkcia Intelligent Subject Detection okrem toho, že udržiava zaostrené tváre a oči, dokáže sledovať i lietadlá, vlaky či automobily.

Profesionálny fotoaparát Olympus OM-D E-M1X.

Na druhej strane aj tvorcovia videí si môžu s M1X-kou prísť na svoje. Fotoaparát zvláda nakrúcať stabilizovaný videozáznam v rozlíšení 4K pri rýchlosti 30 snímok za sekundu. K dispozícii je aj možnosť vytvárania spomalených záberov v rozlíšení Full HD pri rýchlosti 120 snímok za sekundu.

Okrem toho mi fotoaparát zabudovaný GPS modul, snímač teploty, manometer a kompas pre záznam informácií o polohe, teplote, výške a o nasmerovaní fotoaparátu. K dispozícii sú dva sloty pre karty SD UHS-II a bezdrôtový prenos fotografií cez Wi-Fi. Lítium-iónová batéria na jedno nabitie poskytne energiu pre odfotenie až 870 snímok.

Nový profesionálny fotoaparát Olympus OM-D E-M1X bude dostupný koncom februára za cenu 2,999,99 dolárov.

Profesionálny fotoaparát Olympus OM-D E-M1X.