Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

MultiTurret umožní filmárom rýchlo zmeniť objektív počas nakrúcania

MultiTurret umožní filmárom rýchlo zmeniť objektív počas nakrúcania
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ešte kým na svet prišli objektívy so zoomom, filmári používali kamery s niekoľkými objektívmi namontovanými na rotujúcom disku, aby mohli meniť zo širokého záberu na teleobjektív. Túto myšlienku oživuje prístroj MultiTurret pre veľkoformátové moderné kamery, ktoré umožní jednoducho meniť rôzne pomery priblíženia.

Dizajn prístroja MultiTurret bol inšpirovaný starými filmovými kamerami starých ako Eyemo a Bolex, ktoré mali vpredu rotujúce disky, ktoré umožnili kameramanovi otáčaním rýchlo prepínať medzi objektívmi. Jeho tvorca, ocenený kameraman Ian Kerr, CSC, začal na zariadení pracovať z dôvodu frustrácie, keď pri snímaní dokumentu s kamerou väčším senzorom S35 nemohol získať široký záber a o chvíľu neskôr nasnímať detail.

Kamerový systém MultiTurret pre výmenu objektívov.

Prístroj umožňuje kameramanovi prepínať medzi tromi rôznymi namontovanými objektívmi, od hlavného, cez približovací až po širokouhlý bez toho, aby kamerový asistent menil objektív. V súčasnosti dokáže prototyp MultiTurret pracovať s kamerami a fotoaparátmi Sony FS7 Mk2, Venice, A7S / R a s ďalšími fotoaparátmi typu alfa. Kamerový systém je kompatibilný s vybranými objektívmi pre EF bajonet. Tiež potenciálne umožní, aby sa na rovnakú otočnú hlavu dali pripevniť rôzne montážne systémy, napríklad pre bajonety PL a F.

Kamerový systém MultiTurret pre výmenu objektívov.

Prototyp prístroja MultiTurret sa ku kamere alebo k fotoaparátu pripevní cez držiak objektívu a prídavnú konzolu, s niekoľkým skrutkami, ktorú držia hmotnosť systému. Cieľom je pritom umožniť používateľovi nainštalovať alebo odstrániť MultiTurret za menej ako 45 sekúnd. Prepínanie medzi objektívmi pri nakrúcaní videí je samozrejme oveľa rýchlejšie. V súčasnosti sa Kerr a jeho tím snažia svoj kamerový systém MultiTurret dostať do sériovej výroby.

Kamerový systém MultiTurret pre výmenu objektívov.