Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ultra ľahký ručný stabilizátor DJI Ronin-SC pre bezzrkadlovky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Filmárov s kompaktnými bezzrkadlovými fotoaparátmi by mohol zaujať nový ručný stabilizačný systém Ronin-SC z dielne čínskeho výrobcu DJI. Jeho váha je niečo pod jeden kilogram a okrem bežných možností poskytne používateľovi aj zaujímavé funkcie ActiveTrack a Force Mobile.

Ručné stabilizátory obrazu dokážu vyvažovať fotoaparát počas snímania záberov v pohybe a tvorcom videí prinášajú aj niektoré zaujímavé tvorivé možnosti nakrúcania. Nový ručný stabilizátor DJI Ronin-SC váži len 971 gramov, čo je o 41 percent menej, ako má jeho predchodca Ronin-S. To z neho robí ideálny nástroj na cesty, ktorý sa ľahko prenáša a znižuje únavu používateľa, keď ho pri dlhšom snímaní drží v ruke.

Ronin-SC je navrhnutý pre menšie bezzrkadlové fotoaparáty a jeho trojosový motorizovaný systém zvládne stabilizovať kombinácie fotoaparátu a objektívu s celkovou hmotnosťou do 1,87 kilogramu. Takže v podstate sa dá použiť bez problémov pre všetky modely Sony Aplha, Nikon Z, Canon EOS R, Panasonic GH či Fujifilm XH a XT, spolu s malými, širokouhlými objektívmi. Ťažšie DSLR fotoaparáty sú však v tomto prípade mimo hru.

Ručný stabilizátor DJI Ronin-SC pre bezzrkadlové fotoaparáty.

Rovnako ako u mnohých iných súčasných stabilizátoroch je rameno Roninu-SC navrhnuté tak, aby nezavadzalo pri nakrúcaní. Má tiež šikovný rýchloupínací systém, ktorý uľahčí nasadenie alebo odobratie fotoaparátu v prednastavenom stave. Používateľ môže využiť bežnú kombináciu jednoduchých ovládacích prvkov, s viacerými režimami pre snímanie.

Stabilizátor tiež môže zaujímavým spôsobom spolupracovať so smartfónom. Stačí ho cez držiak pripojiť na vrch fotoaparátu a spojiť ho cez aplikáciu k ramenu Ronin-SC. Stabilizátor potom využije kameru v smartfóne a jeho schopnosti spracovania pre funkciu sledovania objektov ActiveTrack. Používateľ na displeji načrtne štvorec alebo obdĺžnik okolo objektu a bez ohľadu na to, čo robí so stabilizátorom zostane objekt v zábere fotoaparátu v smartfóne.

Ručný stabilizátor DJI Ronin-SC pre bezzrkadlové fotoaparáty.

Nová funkcia ForceMobile umožní používateľom rozdeliť úlohu medzi fotoaparátom a smartfónom, čo umožňuje kontrolu stabilizátora samostatným operátorom, ktorý môže jednoducho naviesť svoj smartfón na cieľ záberu. Ronin-SC samozrejme zvláda panorámy, časozberné zábery, motionlapse zábery a ďalšie kúsky, ktoré by ste od takéhoto zariadenia očakávali. Batéria v stabilizátore vydrží približne 11 hodín na jedno nabitie.

Ručný stabilizátor DJI Ronin-SC pre bezzrkadlové fotoaparáty je dostupný za 359 EUR.

Ručný stabilizátor DJI Ronin-SC pre bezzrkadlové fotoaparáty.