Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony odhaľuje filmovú kameru PXW-FX9 s 6K full-frame snímačom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonská spoločnosť Sony uviedla novú kameru PXW-FX9, s ktorou dúfa, že osloví tvorcov obsahu. Tí budú môcť využiť jej nový 6K full-frame obrazový snímač, dvojité základné ISO a hybridné automatické ostrenie, spolu s podporou širokej škály objektívov kompatibilných s bajonetom E.

Sony PXW-FX9 je prvou XDCAM kamerou, ktorá je postavená okolo novo vyvinutého full-frame obrazového snímača Exmor R CMOS s rozlíšením 20,5 megapixelov. Spočiatku budú môcť profesionálni filmári nakrúcať v rozlíšení 3 840 x 2 160 pixelov, no s budúcou aktualizáciou narastie rozlíšenie na 4 096 x 2 160 pixlov. Kamera s 10-bitovým interným záznamom 4K 4 : 2 : 2 síce nenakrúca v natívnom 6K rozlíšení, no vďaka 6K full-frame snímaču umožní prevzorkovaním vytvárať vysokokvalitné 4K zábery s pôsobivými bokeh efektmi. Spomalené videá sa dajú zachytiť v rozlíšení Full HD pri rýchlosti 120 snímok za sekundu.

Filmová kamera Sony PXW-FX9.

Dynamický rozsah kamery je až 15 krokov a disponuje dvomi základnými citlivosťami ISO, ktoré pracujú od ISO 800 a ISO 4 000, vďaka čomu by filmári mali „čo najlepšie zachytiť scény od denného svetla až do noci“. Hybridný systém automatického ostrenia sa môže pochváliť 561 bodmi fázovej detekcie, ktoré dokážu pokryť okolo 94 percent šírky záberu a 96 percent výšky záberu. To by podľa Sony malo viesť k presnému sledovaniu rýchlo sa pohybujúcich objektov pri zachovaní malej hĺbky ostrosti. Okamžité zmeny úrovne expozície sú možné s použitím kontinuálne variabilného filtra Electronic Variable Neutral Density Filter.

Filmová kamera Sony PXW-FX9.

Kamera je vybavená 3,5 palcovým LCD displejom s rozlíšením 2,76 milióna obrazových bodov, má vstavené bezdrôtové pripojenie Wi-Fi 802.11ac a získala aj všesmerový kondenzátorový mikrofón. Okrem toho je FX9-tka kompatibilná s novými bezdrôtovými mikrofónmi Sony zo série UWP-D. S budúcou aktualizáciou prinesie súprava schopnosť záznamu 10-bitového 4K videa Super35 pri rýchlosti 120 snímok za sekundu a 16-bitový RAW výstup. Kamera tiež spolupracuje s novým objektívom FE C 16 - 35 mm T3.1 G.

Nová filmová kamera Sony PXW-FX9 by mala byť k dispozícii do konca roka. Cena zatiaľ nebola oznámená.

Filmová kamera Sony PXW-FX9.