Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Merací systém BEEP je navrhnutý ako pomocník pre včelárov

Merací systém BEEP je navrhnutý ako pomocník pre včelárov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Včelári často otvárajú svoje úle, aby ich skontrolovali, ale na jednej strane tak majú vyššie pracovné zaťaženie a na druhej strane tým stresujú samotné včely. Tím holandských vývojárov sa rozhodol vytvoriť zaujímavú alternatívu v podobe základne pre monitorovanie úľov.

Základňa nesie názov BEEP aj je to zariadenie odolné voči poveternostným vplyvom, ktoré sa umiestni pod existujúci úľ. Slúži pre nepretržité monitorovanie hmotnosti úľa, spolu s meraním jeho vnútornej teploty a hladinou hluku včiel. Posledné dva druhy monitorovania sa vykonávajú pomocou káblového tepelného senzora a káblového mikrofónu, ktoré používateľ natiahne zo základne do svojho úľa.

Základňa BEEP pre monitorovanie úľov.

Každých 15 minút sa základňa BEEP sama zapne a bezdrôtovo vysiela svoje uložené údaje počas dvoch sekúnd. Týmto spôsobom môže údajne pracovať viac ako rok s použitím iba dvoch batérií typu AA. Včelári dostávajú údaje do svojho smartfónu alebo počítača prostredníctvom protokolu IoT siete LoRa (Long Range). Dáta sa prehľadne zobrazia v sprievodnej aplikácii. Používateľ si môže aplikáciu nastaviť tak, aby mu poskytla upozornenia v prípade, že sa niektoré parametre úľa výrazne zmenia.

Základňa BEEP pre monitorovanie úľov.

Napríklad pri poklese hmotnosti úľa by údaje mohli naznačovať, že sa kolónia včiel rojí, úľ nebodaj padol na zem alebo došlo k poklesu produkcie medu. V druhom prípade by klesnutie teploty v úle mohlo naznačiť, že sa prerušil cyklus rodenia včiel a kráľovná prestala znášať vajcia, zatiaľ čo pokles hladinu hluku v úle naznačuje celkovú zníženú aktivitu včiel, pravdepodobne v dôsledku choroby.

Základňa BEEP pre včelárov sa dá získať prostredníctvom finančnej podpory start-up kampane na portáli Kickstarter vo výške 299 EUR. Ak sa vyzbiera cieľová suma a všetko pôjde podľa plánov výrobcu, prvé kusy by mali byť k dispozícii v apríli 2020.

Základňa BEEP pre monitorovanie úľov.