Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómna robotická upratovačka Whiz sa vydáva do sveta

Autonómna robotická upratovačka Whiz sa vydáva do sveta
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Upratovanie veľkých komerčných priestorov bolo odnepamäti vykonávané ľuďmi a stále bude, no potreby na čistotu stále rastú. Upratovacím firmám by tak mohla robotika poskytnúť ďalšiu podporu. Napríklad v podobe automatického vysávača Whiz, ktorý poskytne kvalitné vyčistenie priestorov a upratovacie tímy sa tak môžu venovať iným prácam.

Autonómny robotický vysávač Whiz je dielom spoločnosti SoftBank, ktorá stojí napríklad za humanoidným robotom Pepper. Upratovací robot Whiz bol navrhnutý v spolupráci s firmou ICE Robotics so sídlom v Hongkongu a je určený na použite vo veľkých vnútorných priestoroch, ako sú otvorené kancelárie, hotely, letiská či univerzitné areály.

Autonómny komerčný robotický vysávač Whiz.

Whiz využíva komerčný robotický operačný systém BrainOS, aby si dokázal zapamätať až 600 čistiacich trás. Každú z týchto trás musí robot najprv absolvovať pod manuálnym vedením členom ľudského personálu, aby sa po danej trase neskôr dokázal samostatne pohybovať. Systém počítačového videnia umožní robotovi Whiz sa na trase vyhýbať prekážkam a vysávať priamo pozdĺž stien. Ak narazí na neprekonateľný problém, upozorní personál pomocou pageru.

Autonómny komerčný robotický vysávač Whiz.

Prevádzkový stav robota je možné vzdialene kontrolovať v reálnom čase prostredníctvom cloudového portálu. Robot je vybavený 23,7 Ah / 25,2 V lítium-iónovou batériou, ktorá na jedno trojhodinové nabitie umožní vyčistiť plochu až 1 394 metrov štvorcových. Maximálna rýchlosť robota je 1,8 km / h.

Autonómny komerčný robotický vysávač Whiz bol nedávno vydaný v Japonsku a na ďalších ázijských trhoch. No bol už tiež skúšaný na rôznych severoamerických miestach, ako je napríklad letisko Cincinnati / Northern Kentucky. Upratovací robot Whiz je k dispozícii formou predplatného od 499 dolárov mesačne.

Autonómny komerčný robotický vysávač Whiz.