Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Turecká armáda získa prvé drony vyzbrojené útočnou puškou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Turecká spoločnosť Asisguard dodá tento mesiac tureckej armáde prvú zásielku ozbrojených dronov Songar. Tie dokážu uniesť až 200 nábojov 5,56 x 45 mm munície triedy NATO, ktoré strieľajú pomocou samočinnej strelnej zbrane v podobe útočnej pušky so systémom potlačenia spätného nárazu.

Vojenský dron Songar váži 25 kilogramov a je z prevažnej časti vyrobený z uhlíkových vlákien. Na každom z jeho štyroch ramien sa nachádza dvojica vrtúľ. Pod telom dronu, medzi podpornými nohami, je v otočnom držiaku osadená samotná útočná puška. Tá môže z výšky zasiahnuť cieľ s plochou 15 cm3 zo vzdialenosti až 200 metrov, či už jednotlivými výstrelmi, dávkou 15-tich striel alebo plnou automatickou streľbou.

Ozbrojený dron Asisguard Songar.

Operátor môže nasmerovať samočinnú strelnú zbraň na diaľku pomocou diaľkového ovládača s displejom. Tam, kde drony s kamerou majú zvyčajne stabilizačné závesy, tento vojenský dron má namiesto toho automatický stabilizačný systém, ktorý eliminuje spätný náraz z útočnej pušky. Kamera medzitým vysiela do diaľkového ovládača zábery cieľa pre vyhodnotenie jeho poškodenia.

Ozbrojený dron Asisguard Songar.

Samotný dron Songar má pritom dostatočne výkonnú batériu a komunikačný systém na to, aby mohol počas misie uletieť 10 kilometrov. Je vybavený navigačnými modulmi GPS a GLONASS a v prípade potreby dokáže z kamery vysielať zábery pre pilota aj pre strelca.

Ozbrojené drony, ako je Songar, si vyžadujú pomerne základnú úroveň technológie, no napriek tomu sa môžu stať užitočným pomocníkom pre pechotu či iné zložky ozbrojených síl. Schopnosť dronu strieľať na cieľ z neočakávaných uhlov a z veľkej vzdialenosti bez toho, aby si cieľ vôbec všimol dron, je niečo, proti čomu sa veľmi ťažko bráni.

Ozbrojený dron Asisguard Songar.