Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový balistický štít pre policajné zložky sa inšpiroval origami

Nový balistický štít pre policajné zložky sa inšpiroval origami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci nepriestrelné štíty, ktoré používajú policajti, dokážu zachrániť život, tieto veci sú tiež dosť ťažké a objemné. Nový balistický štít Swift Shield, ktorý sa inšpiroval skladačkami origami však prináša alternatívu, pretože keď sa nepoužíva, dá sa zložiť do kompaktného a ľahkého balenia.

Balistický ochranný štít Swift Shield vyrába americká spoločnosť ATCS (Advanced Technology Compliant Solutions) a ide v skutočnosti o komercializovanú verziu prototypu, ktorý bol pred tromi rokmi vyvinutý tím výskumníkov na univerzite Brighama Younga v Utahu.

Zatiaľ čo táto prvá verzia použila na zastavenie guľky kevlar, pancier štítu Swift Shield pozostáva z toho, čo je označované ako „polyetylénové materiály s veľmi vysokou molekulovou hmotnosťou“. Tieto materiály pokrýva vode odolný, chemicky odolný a pevný, ale flexibilný obal vyrobený z Hypalonu, ktorý je sám o sebe formou polyetylénu. Celková váha balistického štítu Swift Shield je údajne len 2,3 kilogramu, vďaka čomu sa zvýši pohyblivosť policajtov.

Balistický ochranný štít Swift Shield.

Pokiaľ to nie je potrebné, štít sa dá vo vnútri vozidla zložiť. Keď však príde na zákrok, policajné zložky ho môžu rýchlo rozložiť na obdĺžnik s rozmermi 0,6 x 0,9 m. Ten tak poskytne balistickú ochranu s plochou 0,6 metra štvorcového. Technicky povedané, balistický ochranný štít Swift Shield spĺňa normu panciera na úrovni IIIA od NIJ (National Institute of Justice). To znamená, že je zastaviť .357 Sig FMJ FN (Flat Nose) náboje, ktoré sa pohybujú rýchlosťou približne 448 m / s a náboje .44 Magnum SJHP (Semi Jacketed Hollow Point), ktoré sa pohybujú rýchlosťou 436 m / s.

Balistický ochranný štít Swift Shield.