Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nikon D6: DSLR fotoaparát s najvýkonnejším systémom automatického ostrenia

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Nikon predstavila svoj najnovší DSLR fotoaparát s názvom D6, ktorí pravdepodobne skončí v rukách mnohých profesionálnych fotografov po celom svete. D6 totiž prináša „najvýkonnejší systém automatického ostrenia v celej histórii fotoaparátov Nikon“.

Nový DSLR fotoaparát Nikon D6 síce získal rovnaký 20,8-megapixlový CMOS snímač (s rozmermi 35,9 x 23,9 mm), aký bol použitý aj v predchádzajúcom modeli D5, no spolupracuje s novým obrazovým procesorom Expeed 6. Táto kombinácia umožní rýchle spracovanie záberov až 14 snímok za sekundu pri kontinuálnom snímaní s AF / AE pomocou mechanickej uzávierky a tiché snímanie v plnom rozlíšení pri rýchlosti 10,5 snímok za sekundu.

Ak chce fotograf naozaj zachytiť čo najviac snímok v čo najkratšom čase, môže zvoliť režim živého náhľadu Live View, no cenou za rýchlosť bude znížená kvalita obrazu. S režimom Live View sa môže rýchlosť kontinuálneho snímania zrýchliť až na 30 snímok za sekundu pre fotografie s rozlíšením 8 megapixelov alebo až 60 snímok za sekundu pre fotografie s rozlíšením 2 megapixely. Citlivosť na svetlo ISO sa pohybuje v rozmedzí od 100 do 102 400 a dá sa rozšíriť dokonca na závratných 3,28 milióna pre fotenie v naozaj mimoriadne slabých svetelných podmienkach. Fotoaparát môže nakrúcať videá v rozlíšení 4K (3 840 x 2 160) pri rýchlosti 30 snímok za sekundu.

Profesionálny DSLR fotoaparát Nikon D6.

Hlavným rysom nového fotoaparátu je však jeho systém automatického zaostrovania. Nikon tvrdí, že pokryte AF v D6-tke je asi 1,6x hustejšie ako v predchádzajúcom modeli D5, a to napriek použitiu menšieho počtu ostriacich bodov. Je to možné vďaka použitiu usporiadania trojitého senzora pre každý zo 105 krížových ostriacich bodov. Všetky ostriace body sú voliteľné a používateľ môže tiež využiť 17 vlastných úprav usporiadania oblasti pomocou funkcie AF Group.

V prípade, že je objekt mierne mimo ostriaceho bodu, rozšírený rozsah detekcie zaostrenia pre AF s jedným bodom a AF s dynamickou oblasťou by mal stále umožniť ostré zaostrenie. No a stredný bod zaostrenia teraz pracuje aj pri nízkej hladine svetla -4,5 EV, pričom všetky ostatné body zvládajú -4 EV. Šikovným sa javí aj režim Focus Shift, s ktorým fotoaparát zosníma sériu záberov s rozdielnymi pozíciami ostrenia. S použitím softvéru potom vznikne mimoriadne ostrá fotografia. Tento režim je užitočný napríklad pri detailnom fotení komerčných produktov.

Profesionálny DSLR fotoaparát Nikon D6.

Telo fotoaparátu D6 je vyrobené zo zliatiny horčíka a je utesnené tak, aby odolalo vrtochom počasia. Ovládacie tlačidlá a panely sú podsvietené a na zadnej strane nájdeme 3,2 palcový dotykový LCD displej s rozlíšením 2,36 miliónov bodov. K dispozícii sú dva sloty pre karty XQD / CFExpress, zatiaľ čo Ethernetové pripojenie je až o 15 percent rýchlejšie. Samozrejme nechýba ani podpora bezdrôtových technológií Wi-Fi a Bluetooth pre diaľkové ovládanie a prenos snímok, či GPS modul pre označovanie fotografií informáciami o čase, dátume a polohe. Batéria by mala na jedno nabitie vydržať približne 3 580 samostatných statických snímok alebo až 8 670 snímok v režime kontinuálneho snímania.

Nový profesionálny DSLR fotoaparát Nikon D6 bude dostupný od apríla za cenu 6 499,95 dolárov len za telo bez objektívu.

Profesionálny DSLR fotoaparát Nikon D6.