Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rekordná superjachta bola navrhnutá pomocou vesmírnych techník

Rekordná superjachta bola navrhnutá pomocou vesmírnych techník
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Superjachty a vesmírne satelity bežne nemajú nič spoločné, no podarilo sa to zmeniť holandskému staviteľovi lodí, spoločnosti Royal Huisman. Jej superjachta Sea Eagle II, ktorá je označovaná ako najväčšia jachta vyrobená z hliníku na svete, bola totiž navrhnutá s použitím rovnakých technických techník, aké používa ESA pri vývoji vesmírnych satelitov.

Začiatkom roka bola luxusná 81-metrová superjachta Sea Eagle II prevezená z lodenice spoločnosti Royal Huisman vo Vollenhove v Holandsku do závodu v Amsterdame, aby bola vybavená stožiarom z uhlíkového kompozitu, kým sa koncom tohto roku vydá na more. No za vylešteným povrchom kovového trupu tejto siedmej najväčšej plachetnice na svete sa ukrývajú nápady inžinierov, ktoré sú spájané s vesmírom.

Podľa agentúry ESA sa Sea Eagle II odlišuje od svojich námorných kolegov tým, že je navrhnutá a vyvinutá pomocou techník, ktoré vesmírna agentúra vytvorila v jej zariadení Concurrent Design Facility (CDF) v holandskom Noordwijku. V podstate ide o súbežné navrhovanie, ktoré sa odlišuje od tradičného inžinierskeho prístupu navrhovania a budovania niečoho po samostatných krokoch. Namiesto toho sa každý technický krok vyvíja od prvého k poslednému súčasne, aby v priebehu práce mohli byť tímy informované o problémoch a riešeniach.

Spoločnosť Royal Huisman postavila 81-metrovú superjachtu Sea Eagle II, ktorá bola navrhnutá pomcoou techník, ktoré sa používajú pri vývoji vesmírnych satelitov.

Podľa ESA sú satelity a superjachty zložité stroje a technika súbežného navrhovania sa ukázala byť výhodná pri projektovaní akéhokoľvek komplexného systému. Základná myšlienka je jednoduchá a to spojiť všetkých potrebných odborníkov a návrhárske nástroje do jednej miestnosti, aby spolu pracovali ako tím na zdieľanom softvérovom modeli. Ten sa tak aktualizuje okamžite po vykonaní zmien, aby sa v oveľa väčšej miere dala vyhodnocovať uskutočniteľnosť návrhu, prípadne vykonať nejaké kompromisy pre hľadanie efektívneho a spoľahlivého spôsobu.

Spoločnosť Royal Huisman používa techniku súbežného navrhovania pre všetky svoje nové projekty, ako aj pre projekty týkajúce sa úprav a opráv starších plavidiel. Podobne ako inžinieri ESA pristupujú k vesmírnym misiám, aj hlavný personál v obore navrhovania jácht sa zúčastňuje na všetkých vývojárskych krokoch, vrátane návrhov pevnosti a tuhosti konštrukcie, spracovanie paluby a pohonu či návrhov napájania, kúrenia, klimatizácie, elektroniky a samozrejme aj interiéru. Okrem toho sú podľa potreby prizvaní odborníci na periférne otázky, ako sú napríklad hluk a vibrácie.