Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Boeing odhalil koncept bojovej prieskumnej helikoptéry budúcnosti

Boeing odhalil koncept bojovej prieskumnej helikoptéry budúcnosti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Letecká spoločnosť Boeing sa zapojila so svojim konceptom vojenského vrtuľníku do súťaže prototypov Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA), ktorú vyhlásila americká armáda. Ide o jeden z piatich návrhov od spoločností Boeing, Bell, AVX Aircraft, Karem Aircraft a Sikorsky, ktorý by mohol nahradiť vrtuľníky Bell OH-58D Kiowa Warrior z obdobia studenej vojny.

Spoločnosť Boeing doteraz držala svoj koncept pre súťaž FARA v utajení a stále nezverejnila žiadne bližšie špecifikácie. No teraz sa do sveta dostali nové obrázky a popis niektorých funkcií tohto vyspelého dvojmiestneho bojového vrtuľníka. Ten je navrhnutý tak, aby vyhovoval požiadavkám americkej armády. Je určený nielen na to, aby sa vedel postaviť budúcim hrozbám na bojisku, ale vyznačuje sa aj jednoduchšou údržbou a väčšími možnosťami rozšírenia.

Koncept bojovej prieskumnej helikoptéry Boeing FARA.

Koncept Boeing FARA vo svojej súčasnej podobe používa úplne nový hlavný rotor so šiestimi listami vrtúľ, ktorý je poháňaný jediným motorom a je riadený systémom fly-by-wire, čiže poloautomatický systém ovládaný počítačom. K dispozícii je tiež výtlačná vrtuľa pre väčšiu ovládateľnosť a horizontálny let pri rýchlostiach, ktoré by mali presiahnuť rýchlosti súčasných vrtuľníkov.

V prednej časti sa nachádza rozšírený dvojmiestny kokpit s tandemovým sedením a intuitívnym spoločným ovládacím rozhraním pre obidvoch členov posádky. To zahŕňa flexibilnú avioniku, autonómne možnosti a veľký, konfigurovateľný displej s funkciami dotykovej obrazovky.

Koncept bojovej prieskumnej helikoptéry Boeing FARA.

Boeing FARA zaparkovaný v hangári prináša množstvo inovácií v oblasti údržby, vrátane schopnosti rýchlejšieho nabitia munície bez potreby doplnkových zvihákov. Má tiež zabudovaný diagnostický systém, ktorý pracuje v reálnom čase a môže sa prispôsobiť zhoršeným podmienkam. Helikoptéra je tiež navrhnutá s otvorenou architektúrou, takže sa dá ľahko aktualizovať a upravovať v priebehu času alebo podľa požiadaviek jednotlivých misií.

Koncept bojovej prieskumnej helikoptéry Boeing FARA.