Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron na štýl vrtuľníka zhadzuje „bomby“ na lesné požiare

Dron na štýl vrtuľníka zhadzuje „bomby“ na lesné požiare
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jednou z dobrých vecí na bezpilotných dronoch je to, že sa môžu bezpečne letecky dostať do prostredí, ktoré by mohli byť pre ľudských pilotov nebezpečné. Novým takým riešením je aj bezpilotný vrtuľník JC260, ktorý je pripravený bojovať proti lesným požiarom.

Nový bezpilotný vrtuľník JC260 bol vytvorený čínskym výrobcom QilingUAV. Je navrhnutý tak, že môže byť vybavený dvomi nádržami z hasiacou náplňou, ktoré fungujú ako také „hasiace bomby“. Každá z bômb, ktorá je zhodená samostatne alebo naraz, môže údajne pokryť horiacu lesnú plochu s rozlohou 50 metrov kubických.

JC260 sa do vzduchu dostane pomocou dvoch proti sebe rotujúcich lopatiek rotora, ktoré majú priemer 3,6 metra. Sú poháňané len dvomi vodou chladenými benzínovými motormi s výkonom 34 konských síl. Motory dostanú bezpilotný vrtuľník do požadovanej letovej rýchlosti 100 km / h. Na jednu natankovanú nádrž pritom dokáže lietať tri až štyri hodiny.

Pozemný operátor diaľkovo pilotuje dron v reálnom čase pomocou výstupu z jeho integrovaných kamier. Na spustenie hasiacich bômb sa používa jednoduchý systém prostredníctvom jedného kliknutia na diaľkovom ovládači. Bezpilotný vrtuľník meria dĺžku 2,8 m a jeho hmotnosť je 260 kilogramov, vrátane hasiacich bômb.

Bezpilotný vrtuľník QilingUAV JC260 je navrhnutý na boj proti lesným požiarom.