Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony chystá obrazové snímače so vstavanou umelou inteligenciou

Sony chystá obrazové snímače so vstavanou  umelou inteligenciou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonská Sony oznámila to, čo nazýva ako „prvé obrazové snímače na svete, ktoré sú vybavené funkciou spracovania pomocou umelej inteligencie“. Tieto nové senzory využívajú analýzu umelej inteligencie pre spracovanie obrazu, takže pre ďalšie spracovanie v cloude je možné odosielať iba potrebné údaje.

Algoritmy umelej inteligencie sú vhodným nástrojom v spojení s digitálnymi fotoaparátmi a kamerami. Dokážu spracovať obrovské množstvo údajov, a hoci veľká väčšina z nich nie je pre bežného používateľa zaujímavá, môžu byť užitočné napríklad v súvislosti s bezpečnostnými kamerami.

Ako napreduje automatizácia, budeme potrebovať umelú inteligenciu na to, aby sme dokázali sledovať stále viac a viac zdrojov videa. Súčasná technológia však stavia obrazový senzor v kamere na jedno miesto a umelú inteligenciu na iné miesto. Niekedy je to v rovnakom boxe, niekedy je to počítač v tej istej budove a inokedy je to cloud, kde na spracovaní môže pracovať množstvo serverov naraz.

Obrazový snímač s procesorom pre spracovanie pomocou umelej inteligencie dokáže vystrihnúť časti zo záberu a poslať ich na ďalšie spracovanie.

Spoločnosť Sony sa však teraz rozhodla umiestniť spracovanie pomocou umelej inteligencie priamo na zadnú časť obrazového snímača pre fotoaparáty a kamery. Nové modely IMX500 a IMX501 sú 12,3-megapixelové obrazové snímače so schopnosťou snímania 4K videí pri rýchlosti 60 snímok za sekundu, ktoré majú hneď vedľa obvodov obrazového snímača zabudovaný logický procesor umelej inteligencie a pamäť pre spracovanie údajov.

Snímacie zariadenia s týmito senzormi budú schopné analyzovať presne to, čo sa deje, a to už za 3,1 milisekundy (menej ako doba trvania jedného obrazového snímku) a na spracovanie do reťazca pošlú iba dôležité údaje. Napríklad v obchodoch s kamerovým systémom sa nasníma zákazník, ktorý zobral výrobok a vložil ho do nákupného košíka, plus sa vyberú orezané snímky produktu, koša a zákazníka, ak je to potrebné. Tieto zábery sa dajú zabaliť do malých balíkov údajov a odoslať ďalej len v nepatrnom percente šírky prenosového pásma, akú by ste inak potrebovali pre posielanie plného 4K video záznamu.

Sledovania transakcií v supermarkete, ktoré prebieha v reálnom čase.

Kľúčové systémy tak rýchlejšie získajú iba tie informácie, ktoré potrebujú. Celá operácia spotrebuje menej energie, pretože údaje sú vopred spracované presne tam, kde sú aj zachytené. Do pamäte čipu v obrazovom senzore sa dajú pritom načítať ľubovoľné modely umelej inteligencie.

Táto technológia sa zrejme nedostane do bežného smartfónu alebo fotoaparátu, keďže je zameraná najmä na komerčné použitie. Inteligentné kamery by sa tak dali v budúcnosti použiť napríklad pre sledovanie dopravnej situácie, príchodu a odchodu zamestnancov alebo aj napríklad na zistenie toho, či má človek nasadené ochranné rúško v čase pandémie COVID-19, či na akýkoľvek ďalší prípad použitia.

Obrazové snímače IMX500 a IMX501 získali schopnosti hĺbkového učenia a spracovania prostredníctvom integrovaného logického procesoru umelej inteligencie.