Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kärcher zavádza inovatívny batériový program aj pre profi záhradnú techniku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Viaceré zariadenia pre domácich i profesionálnych majstrov dnes fungujú pomocou batérií. Ak sa bavíme o lítium-iónových, práve pre ne je dôležitá aj istá starostlivosť. Zrejme aj preto sa nemecký Kärcher rozhodol používateľov od podobných starostí odbremeniť. Prichádza s inovatívnym batériovým programom a viacerými zaujímavými profi zariadeniami.

V profesionálnom segmente sa kladie dôraz najmä na výkon a flexibilitu pri práci. Aj preto sa vývojári zo spoločnosti Kärcher rozhodli pre svoje stroje a náradie vytvoriť vlastný univerzálny batériový systém.

„Jeden typ batérie je použiteľný pre všetok náš záhradný sortiment, ako je napríklad píla, strunová kosačka, krovinorez, kosačka, rôzne typy fukárov alebo napríklad plotostrih. Ako najnovšie pribudol do tohto sortimentu aj multi-tools, čo je zariadenie, na ktoré je možné nainštalovať reťazovú pílu alebo krátky plotostrih,“ vysvetľuje pán Juraj Mikulášik, Kärcher Slovakia.

Známym problémom lítium-iónových batérií býva ich životnosť. Často sa totiž stáva, že nesprávnym používaním a skladovaním sa postupne znižuje kapacita batérie, ktorú tak napokon, po čase, treba vymeniť za novú. Inovatívne batérie z nemeckej dielne sa však môžu pochváliť technológiou, vďaka ktorej sa dokážu o seba postarať samé.

„Batéria si monitoruje svoju voltáž. Vybije ju na 70 percent, čím dokážeme veľmi dobre a veľmi efektívne skladovať baterku aj veľmi dlhý čas. Jedná sa o batérie, ktoré sú v rozmedzí 6,5 - 7,5 ampér hodiny. Čo je ale veľmi dôležité je, že sa jedná o 36 voltové batérie, ktoré naozaj dokážu vydať omnoho viacej energie.“

V kombinácii s bez údržbovými motormi, ktoré boli vyvinuté priamo pre tento typ batérie, sa Kärcheru podarilo maximalizovať efektivitu svojho portfólia profesionálnych batériových strojov. V niektorých prípadoch môžu dokonca nové batériové stroje dosiahnuť výkon, porovnateľný s výkonom náradia, ktoré však pre svoj pohon používa menej ekologický benzín.

„Životnosť bez uhlíkového stroja je ďaleko dlhšia ako stroj, ktorý je uhlíkový. A v zásade aj dĺžka práce tohto stroja je ďaleko dlhšia ako pri uhlíkových strojoch. Napríklad naša reťazová píla dosahuje rovnaké výkony ako motorové píly, kde je rýchlosť 23 metrov za sekundu."

Vymeniteľné batérie sú navyše vybavené vstavaným displejom, ktorý používateľom poskytuje viacero dôležitých informácií.

„Informuje o zostávajúcom čase práce v minútach, o stave nabitia batérie v percentách a v prípade nabíjania nám ukazuje percentá nabitia.“

Aj vďaka použitej technológií pritom samotné nabíjanie batérií nezaberie príliš veľa času.

„Batérie nabíjame pomocou rýchlo nabíjača. Využíva prúd až do 6 ampérov, čím sme dosiahli veľmi krátky čas nabíjania. Doba nabíjania týchto batérií je často krát kratšia ako dve hodiny.“

Keďže sa stroje používajú na prácu vonku, majú batérie zosilnenú konštrukciu, ktorá je odolná voči nárazom. Ochrana v kategórii IPX5 zase zabezpečí odolnosť zariadení proti striekajúcej vode alebo dažďu.

„Batériové náradie nám prináša aj ďalšie výhody. Jednou z nich je napríklad zníženie hlučnosti, kde napríklad zníženie hlučnosti o 10 decibelov je pocitovo pre človeka, ako keby sa zníži hluk o polovicu.“

Výhodou je aj to, že nové batériové systémy, si v porovnaní s benzínovými strojmi, vyžadujú len minimálnu údržbu.

„Vlastne nám odpadá starostlivosť o výmenu oleja, sviečky, respektíve samozrejme stále zháňanie benzínu, dolievanie benzínu, logistika bandasiek.“

Používatelia počas dlhšej práce isto ocenia aj výrazné zníženie vibrácií, ktoré sa odzrkadlí nielen na ich výkone, ale aj na zdraví.

„Pomocou batérií sa nám podarilo voči benzínovým motorom znížiť vibrácie skoro až o 90 percent, čo značne dopomáha komfortu pri práci, k dlhším pracovným intervalom a k ďaleko menšiemu namáhaniu tela,“ dodáva pán Juraj Mikulášik, Kärcher Slovakia.

Vďaka inovatívnemu batériovému systému si profesionálne záhradné stroje a náradie, z dielne nemeckého výrobcu Karcher, prináša viacero výhod oproti konvenčným technológiám s benzínovým pohonom. A to nielen z pohľadu už dnes porovnateľného výkonu, tichšej prevádzky alebo pohodlnejšej práce. Nesporným plusom sú rovnako aj nulové emisie pri práci s nimi. Ich používaním tak môžu moderné firmy prispieť aj k lepšiemu životnému prostrediu.