Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Trojuholníkový podvodný dron čistí siete na rybích farmách

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V posledných rokoch začali moderné rybie farmy čoraz viac využívať takzvané ROV, čiže diaľkovo ovládané stroje pre čistenie sietí, ktoré vyčleňujú rybie ohrady. Nový podvodný dron SteathCleaner sa pritom vyznačuje jedinečným trojuholníkovým tvarom, vďaka ktorému sa dostane aj do miest, ktoré sú pre iné ROV neprístupné.

Trojuholníkový podvodný dron SteathCleaner bol vyrobený spoločnosťou Kystdesign. S riadiacou stanicou na lodi alebo na pobreží sa na pevno spája prostredníctvom komunikačného a napájacieho kábla. Operátor podvodného dronu tak môže sledovať v reálnom čase zábery zo štyroch integrovaných kamier v ROV. Aby mal čo najlepší prehľad o situácii v tmavých hĺbkach, kamerám pomáhajú bodové LED svetlá. Vďaka tomu by nemal byť problém s presnou navigáciou ROV k sieťam, ktoré vymedzujú jednotlivé ohrady s rybami na farme.

Trojuholníkový podvodný dron SteathCleaner.

StealthCleaner je potom vodený po sieťach tam a späť, zatiaľ čo prečerpáva vodu cez dýzy v siedmich rotujúcich umývacích diskov, ktoré sú umiestnené na spodnej strane. Týmto spôsobom je podvodný dron schopný efektívne odstraňovať nahromadené riasy a iné vodné organizmy zo sieťovinového materiálu. Výrobca tvrdí, že využitím veľkého objemu vody, ktorá sa čerpá pri relatívne nízkom tlaku, sa v porovnaní s inými metódami čistenia podarilo znížiť opotrebovanie sietí.

Trojuholníkový podvodný dron SteathCleaner.

A keďže má podvodný dron trojuholníkové telo, údajne je schopný dostať svoje rohové čistiace disky aj do zákutí a miest, ktoré môžu byť pre ostatné ROV nedostupné. Jeho sedem pohonných jednotiek navyše umožňuje pohyb v ľubovoľnom smere pozdĺž siete alebo na otvorenej vode a používateľ tak môže využiť výhody plnej 360-stupňovej ovládateľnosti.

Trojuholníkový podvodný dron SteathCleaner.