Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron Skydio X2 dokáže autonómne 3D skenovať zložité objekty

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Skydio využíva senzory a pokročilú umelú inteligenciu, ktoré z jeho profesionálneho dronu X2 urobili dokonalý inšpekčný stroj. Dron tak získal zaujímavé autonómne schopnosti 3D mapovania bodov zložitých objektov v teréne.

Podobne ako pôsobivý model spotrebiteľského dronu Skydio 2, aj profesionálny dron X2 používa sedem integrovaných 4K kamier, spolu so schopnosťami strojového učenia sa prostredníctvom čipu nVidia Tegra X2 AI. Vďaka tejto kombinácii je schopný neustále vytvárať 3D bodovú mapu všetkého okolo, predvídať trasy pohybujúcich sa objektov a zvoliť si bezpečnú dráhu letu v preplnených prostrediach.

Profesionálny dron Skydio X2.

Dron Skydio X2 má karbónový sendvičový rám so štyrmi skladateľnými ramenami z uhlíkových vlákien, ktoré by mali umožniť jednoduchú výmenu. Batéria poskytne na jedno nabitie až 35 minút letu a dron sa dá ovládať v dosahu 6,2 kilometrov. Rovnako ako mnoho priemyselných drono, aj X2-jka má okrem 12-megapixelovej kamery aj infračervenú kameru FLIR pre nočné videnie. V tomto prípade ide o snímač LWIR s rozlíšením 320 x 256 pixelov, pričom videnie je podporované viditeľnými aj infračervenými svetlami.

Záznam videa kombinuje výstup zo všetkých siedmich kamier do jediného 360-stupňového zdroja. To ponúka možnosť priblíženia v 360 stupňovom živom zázname alebo až 100-násobné priblíženie v ľubovoľnom smere, aby operátor získal podrobný pohľad na to, čo ho zaujíma.

Profesionálny dron Skydio X2.

Pokiaľ ide o úlohy leteckej inšpekcie, X2 má niektoré výnimočné schopnosti. Stačí vyznačiť rámček okolo domu, mosta alebo iného objektu, ktorý sa má skenovať, a dron bude okolo neho autonómne lietať. Počas toho umelá inteligencia zdokonaľuje 3D bodové mapovanie štruktúry objektu, zatiaľ čo sa dron obratne uhýba prekážkam a letí cez tesné medzery, aby sa dostal k tomu, čo potrebujete. Zaujímavé je, že veľa z toho môže robiť aj spotrebiteľský model dronu Skydio 2.

Profesionálny dron Skydio X2 je prezentovaný ako nástroj pre priemyselné a vojenské účely. Do predaja sa dostane v štvrtom štvrťroku. Cena zatiaľ nebola oznámená.

Profesionálny dron Skydio X2.