Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rušička dronov v podobe pištole je jednou z najľahších a najmenších

Rušička dronov v podobe pištole je jednou z najľahších a najmenších
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vojaci, pracovníci v oblasti bezpečnosti či pracovníci na letisku nie vždy uvítajú pohľad na letiaci dron. Aj preto boli vyvinuté rôzne zbrane na rušenie signálu a na zneškodnenie dronov v strážených zónach. Nová „pištoľ“ Paladyne E1000MP je pritom považovaná za jednu z najkompaktnejších rušičiek dronov na trhu.

Ručná rušička dronov Paladyne E1000MP, ktorú vyrobila britská spoločnosťou Drone Defence, pracuje rovnakým spôsobom ako podobné produkty. Vydáva teda elektromagnetický signál v rovnakej frekvencii, ktorú zameraný dron využíva na riadenie komunikácie, orientáciu pomocou GPS a na prenos videa. To spôsobí, že dron stratí možnosť komunikácie so svojim operátorom, čo má za následok, že dron automaticky pristane alebo sa vráti na miesto vzletu.

Ručná rušička dronov Paladyne E1000MP.

Zbraň má operačný dosah 1 kilometer a je ju možné použiť buď so smerovou alebo všesmerovou anténou. Tá prvá zameriava rušiaci signál na jeden konkrétny dron, zatiaľ čo druhá šíri signál na väčšiu oblasť, ktorá potrebuje byť pod ochranou. Je údajne dokonca možné, aby používatelia získali kontrolu nad frekvenciami používanými dronmi. To znamená, že by mohli manuálne aktivovať funkciu dronu pre návrat na miesto vzletu, čo by umožnilo lokalizáciu operátora vysledovaním miesta, kde dron pristane.

Rušička Paladyne E1000MP je vode odolná s krytím v kategórii IP56. Vydrží teda prúd vody pod vysokým tlakom, zatiaľ čo odolné telo zvláda okolité teploty od -20 ° C až do 60 ° C. Batéria vydrží dve hodiny na jedno nabitie, pričom do plnej kapacity sa nabije za štyri hodiny. Hmotnosť 3,5 kilogramu pravdepodobne zahŕňa ako samotnú zbraň, tak aj sprievodné ovládacie zariadenie.

Rušička E1000MP sa dá namontovať na útočné pušky trettích strán.