Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Profesionálny podvodný dron SRV-8 ROV sa chváli vysokou obratnosťou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sú spotrebiteľské podvodné drony čoraz populárnejšie, lepšie vybavené takzvané ROV (vozidlá na diaľkové ovládanie) podvodné drony majú stále svoje miesto v rôznych profesionálnych aplikáciách. Jedným z najnovších je naozaj dobre vyzerajúci model SRV-8, ktorý sa vyznačuje vysokou manévrovateľnosťou pod vodnou hladinou.

Profesionálny podvodný dron SRV-8 ROV od spoločnosti Oceanrobotics je navrhnutý pre rôzne aplikácie, ako je prieskum, inšpekcia vodných stavieb (mostné piliere, móla, potrubia atď.) či na vyhľadávanie a získavanie objektov z morského dna. Dokáže sa ponoriť do hĺbky až 305 metrov, pričom na jedno nabitie dvoch vymeniteľných batériových modulov vydrží pracovať až šesť hodín bez prestávky.

Profesionálny podvodný dron Oceanrobotics SRV-8 ROV.

Vďaka ôsmim rotorom s technológiou DVC (dynamické vektorové riadenie) je SRV-8čka schopná manévrovať v plných 360-tich stupňoch. Rovnako ako v prípade niektorých podobných zariadení, má funkciu, ktorá umožní dron zafixovať v danom smere, hĺbke alebo uhle stúpania či klesania. Kamera s rozlíšením 1080p nakrúca rýchlosťou 30 snímok za sekundu a v tmavých hĺbkach jej asistuje LED svetlo so svietivosťou 1 500 lúmenov. Kamera prenáša analógové video s nízkou latenciou k operátorovi na pobreží alebo na lodi prostredníctvom elektrického kábla na navijaku a navyše dokáže zaznamenať aj digitálne video.

Medzi ďalšie funkcie modelu SRV-8 patrí robotické rameno s tromi čeľusťami pre uchopovanie predmetov, lišty na ráme na pripevnenie externých zariadení a voliteľný sonar a navigačné systémy. Podvodný dron váži 18 kilogramov a dokáže uniesť bremená s hmotnosťou až do 5 kilogramov.

Profesionálny podvodný dron Oceanrobotics SRV-8 ROV.

Riadiaca jednotka pre operátora je vybavená 8,4-palcovou obrazovkou, ktorá je dobre čitateľná aj na priamom slnečnom svetle, spolu so štandardným ovládačom pre hernú konzolu Xbox. Jednotlivé pohyby palcom vyzývajú ROV na výstup, zostup, pohyb doľava, doprava, dopredu alebo dozadu. Podľa spoločnosti Oceanrobotics môže začať dron operovať pod vodnou hladinou už do troch minút od príchodu na miesto určenia.

V závislosti od konfigurácie sa cena profesionálneho podvodného dronu SRV-8 pohybuje od približne 30 000 až do 40 000 dolárov.

Profesionálny podvodný dron Oceanrobotics SRV-8 ROV.