Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Profesionálne zariadenia Kärcher pre efektívne čistenie suchým ľadom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite budú s nami súhlasiť mnohí odborníci z priemyslu, že znečistené formy, diely ale aj stroje sa veľmi ťažko čistia. Existujú síce metódy, ako je napríklad čistenie pieskom či skleneným granulátom, no vtedy musíte vlastne čistiť aj po čistení, keďže drobné zrnká môžu na povrchoch zostať. Kärcher však stavil na čistenie suchým ľadom, ktorý sa úplne vyparí.

Čistenie pieskom je metóda, ktorá je síce účinná, no pri suchom pieskovaní v uzavretých priestoroch vzniká aj nežiaduci prach. Navyše, piesok ako abrazívny materiál spôsobuje i to, že dochádza k úbytku materiálu, ktorý sa ním čistí. Nemeckí vývojári sa preto do oblasti priemyselných čistiacich systémov rozhodli priniesť inovatívnejšie riešenie, ktoré nedostatky pri čistení pieskom odstraňuje. Ide o zariadenie na takzvané otryskávanie suchým ľadom.

„Suchý ľad, alebo niektorí to poznajú aj pod snehom alebo peletami, je to hlbokozmrazené CO2, ktoré má priemery zhruba 1,6 - 3 milimetre, poprípade viac. Záleží, do akého zariadenia sa používa. Tento suchý ľad si človek vie predstaviť vyslovene ako zrnko ryže,“ vysvetľuje Juraj Mikulášik, Kärcher Slovakia.

Medzi hlavné výhody otryskávania suchým ľadom patrí to, že čistené stroje sa nemusia rozoberať a pelety CO2 sa dostanú aj do tých najmenších kútov. Vďaka modelom peletizérov z dielne Kärcheru si môže firma vyrábať suchý ľad pre čistiace stroje dokonca sama. Okrem šetrenia nákladov za prepravu je totiž dôležité, aby boli pelety čo najčerstvejšie.

„Jeden - dva dni stará peleta je ešte v poriadku. Staršie pelety - prichádza k úbytku tej teploty. To znamená, že to otryskávanie je menej účinné, minieme viacej toho abrazíva. V zásade je to ekonomicky ďaleko náročnejšie.“

Samotné čistenie suchým ľadom má 3 fázy. Najprv stroj pomocou difúzora vystrelí pelety von, aby vysokou rýchlosťou narážali do znečistenia.

„Druhý krok je samozrejme teplota. Rozprávame tu zhruba o mínus 79 stupňoch Celzia. To znamená, že tá nečistota dostane mikrotermický šok, čiže zmrzne, popraská. A tretí krok je sublimácia, čiže tie pelety pevné sa nám menia na plynné skupenstvo, kde zhruba minimálne 400 až 600 násobne zväčšia svoj objem a vlastne trhajú tú popraskanú nečistotu.“

Nemeckí vývojári však mysleli aj na menšie firmy, ktoré si nemôžu dovoliť prevádzkovať veľké čistiace zariadenie s objemným kompresorom. Vytvorili preto patentovanú kompresorovú jednotku, ktorá je integrovaná priamo do kompaktného stroja. Vďaka nej si s použitím CO2 fľaše dokáže stroj vyrábať pelety sám.

„To znamená, že sú stopercentne čerstvé a priamo sa používajú na znečistené miesta. Tento stroj je schopný prevádzky zhruba za tri až štyri minúty, čiže prichádza k veľmi rýchlemu prvotnému schladeniu. Následne je tá doba kratšia a kratšia, ako náhle ho používame. Je to teda kontinuálne čistenie. To znamená, že stroj je schopný dodávať 2 až 8 kilogramov suchého ľadu za hodinu automaticky.“

20 kilogramová fľaša CO2jky je pritom schopná pokryť asi 30 minút práce. Používateľ si podľa intenzity znečistenia môže zvoliť tri stupne sily tlaku vzduchu a množstva nanášaných peliet. Tento kompaktný stroj na otryskávanie suchým ľadom by si mohol nájsť využitie napríklad v autoservisoch, dielňach ale aj v takých kuchyniach, v gastro zariadeniach.

„To znamená, že rôzne trúby, platne, kde sa varí, pečie. Samozrejme tá veľmi nízka teplota má aj dezinfekčný účinok. Čo sa týka použitia v automotive, tak prioritne tí servisní technici, ak chcú vymieňať nejaké súčiastky alebo opravovať nejakú časť, potrebujú samozrejme ju vyčistiť, odmastiť a pripraviť na ďalšiu prácu. Takisto je to v prípade, ak chcú povrch lakovať, lepiť alebo inak upravovať, napríklad zváraním,“ dodáva Juraj Mikulášik, Kärcher Slovakia.

Vďaka inovatívnej technológii otryskávania suchým ľadom by mohli čistiace stroje z Kärcheru pomáhať efektívne čistiť stroje a iné zariadenia v rôznych oblastiach priemyslu. Kompaktná verzia si pritom môže nájsť cestu aj do menších prevádzok, ktoré tak môžu rovnako ťažiť z výhod rýchleho a dôkladného čistenia.