Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Automatizované zariadenie extrahuje voštiny z úľov za polovicu času

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Včelárstvo môže byť pracovne náročné, pretože chovatelia sa musia opakovane ohýbať a vyberať z každého úľa voskové / medové voštinové panely. Pomôcť by im mohlo nové zariadenie s názvom Hive Controller, ktoré je navrhnuté tak, aby roboticky zdvíhalo a zhromažďovalo voštiny z úľov.

Automatizované zariadenie Hive Controller, ktoré vyrobila kórejská spoločnosť Daesung (Smart Hive), sa jednoducho umiestni na vrchnú časť úľa, keď používateľ odmontuje veko úľa. Šírku hliníkového rámu možno upraviť tak, aby sa do neho vošli úle rôznych veľkostí. Napájanie je zabezpečené buď predlžovacím káblom zapojeným do zásuvky, alebo akumulátorom. Ten by mal na jedno nabitie poskytnúť dostatok energie na vyberanie voštín z približne 50-tich úľov.

Automatizované zariadenie na vyťahovanie voštín z úľov Hive Controller.

Len čo je Hive Controller na svojom mieste, používateľ ho jednoducho spustí stlačením tlačidla. Zariadenie potom pokračuje spustením sady háčikov do úľa, vynesením všetkých voštín a ich postupným zavesením na zabudovanú sadu ramien. Keď sú voštiny vytiahnuté, po oboch ich stranách sa pohybujú mäkké kefy, ktoré by údajne mali odháňať včely bez toho, aby im škodili.

Automatizované zariadenie na vyťahovanie voštín z úľov Hive Controller.

Zariadenie s hmotnosťou 11 kilogramov (batéria pridáva ďalšie 2 kilogramy) pokračuje v pohybe po svojich koľajniciach cez hornú časť úľa, kým nebudú vytiahnuté všetky voštiny. Dokončenie práce oznámi včelárovi zvukovým upozornením, aby mohol odňať medové plásty z ramien zariadenia. Podľa výrobcu zvládne zariadenie premiestňovať a obsluhovať jedna osoba, čo predstavuje zhruba polovicu času potrebného na vytiahnutie všetkých plástov z jedného úľa.

Automatizované zariadenie na vyťahovanie voštín z úľov Hive Controller je držiteľom ocenenia CES 2021 Innovation Awards. V súčasnosti je predmetom startup kampane na portáli Indiegogo, kde sa dá získať za 2 100 dolárov. Plánovaná maloobchodná cena po skončení kampane je 3 000 dolárov.

Automatizované zariadenie na vyťahovanie voštín z úľov Hive Controller.