Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lockheed Martin a Boeing debutujú s pokročilou útočnou helikoptérou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosti Lockheed Martin a Boeing nasadili moderný vojenský vrtuľník Defiant X, ktorý bol vyvinutý pre súťaž, ktorú zadala americká armáda pre budúce útočné lietadlá s dlhým dosahom (Future Long-Range Assault Aircraft - FLRAA). Je označovaný ako najrýchlejší, naj manévrovateľnejší a najodolnejší útočný vrtuľník v histórii a je založený na demonštračnom prototype SB> 1 Defiant.

Cieľom súťaže FLRAA je vyrobiť viacúčelovú útočnú helikoptéru strednej triedy s dvojnásobnou rýchlosťou a dosahom oproti súčasným návrhom. Model Defiant X využíva dva koaxiálne hlavné rotory a zadné krídla, spolu s tlačnou vrtuľou namontovanou zozadu. To eliminujú riziko zablokovania rotorov a nerovnomerných zdvíhacích síl pri vysokých rýchlostiach, ktoré sa vyskytujú pri konštrukciách s jedným rotorom. Pri nízkych rýchlostiach koaxiálne rotory umožňujú zachovanie dobrých letových vlastností.

Pokročilá útočná helikoptéra Defiant X.

Útočná helikoptéra Defiant X je navrhnutá tak, aby nahradila používaný vrtuľník Black Hawk. Aj preto vyzerá Defiant X veľmi podobne ako jeho predchodca SB> 1 Defiant, s rovnakým základným usporiadaním. I keď jeho nos je ostrejší, celé telo má aerodynamickejší tvar a opláštenie motora bolo vylepšené tak, aby sa znížili tepelné úniky. Účelom je vytvoriť nenápadný, rýchly a dobre vyzbrojený vrtuľník, ktorý dokáže manévrovať vysokou rýchlosťou a vstúpiť na nepriateľské územie v nízkej nadmorskej výške, aby doručil alebo vyzdvihol jednotky a vybavenie v určenej oblasti.

Pokročilá útočná helikoptéra Defiant X.

Spoločnosti obmedzili informácie o technických údajoch na minimum, takže zatiaľ nie je známe, či bol motor T55 nahradený pokrokovejším. No Defiant X by mal byť schopný letieť o 100 uzlov rýchlejšie (185 km / h) rýchlejšie ako bežná rotorová helikoptéra s 60 percentným zvýšením doletu a 50 percentným zlepšením maneévrovateľnosti za letu. Defiant X je navrhnutý tak, aby poskytoval vylepšené schopnosti súčasnej helikoptéry Black Hawk, pri rovnakom lietaní v blízkej formácii a pri minimálnej zmene súčasnej taktiky, techník, postupov, výcviku alebo infraštruktúry.

Pokročilá útočná helikoptéra Defiant X sa v súčasnosti testuje v prostredí digitálneho boja, zatiaľ čo zmluvy vyplývajúce zo súťaže FLRAA sa majú zadávať v roku 2022. Ak bude vybraný, do služby v americkej armáde by mal nastúpiť okolo roku 2035.

Pokročilá útočná helikoptéra Defiant X.