Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony odhaľuje profesionálnu full-frame bezzrkadlovku Alpha 1

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonská Sony predstavila to, čo nazýva technologicky najvyspelejším fotoaparátom, aký kedy uviedla na trh. Vlajková loď full-frame bezzrkadlového fotoaparátu s názvom Alpha 1 sa môže pritom pochváliť novo vyvinutým 50-megapixlovým obrazovým snímačom, nepretržitým snímaním s rýchlosťou 30 snímok za sekundu a nakrúcaním videí v rozlíšení 8K pri rýchlosti 30 snímok za sekundu.

Pokiaľ ide o profesionálnych používateľov, spoločnosť Sony vybavila model Alpha 1 úplne novým 50,1-megapixelovým obrazovým CMOS snímačom Exmor RS s formátom full-frame, ktorý má vlastnú pamäť. V kombinácii s procesorom Bionz XR umožňuje táto kombinácia nepretržité snímanie rýchlosťou až 30 snímok za sekundu, pričom výrobca sľubuje nulové výpadky medzi snímkami vďaka hľadáčiku quad-XGA OLED s rozlíšením 9,44 milióna bodov a s obnovovacou frekvenciou 240 snímok za sekundu.

Vďaka veľkej vyrovnávajúcej pamäti a vysokorýchlostnému snímaču je možné pomocou elektronickej uzávierky so zapnutým sledovaním automatického zaostrovania / automatickej expozície zachytiť 165 full-frame JPEG snímok alebo až 155 komprimovaných snímok RAW pri rýchlosti 30 snímok za sekundu. Citlivosť na svetlo ISO sa pohybuje od 100 do 32 000, no dá sa rozšíriť od ISO 50 do ISO 102 000.

Vlajková loď bezzrkadlového full-frame fotoaparátu Sony Alpha 1.

Systém automatického zaostrovania zachytáva až 759 fázových detekčných bodov s približne 92-percentným pokrytím záberu a fotoaparát dokáže sledovať rýchlo sa pohybujúce objekty s dvojnásobnou rýchlosťou AF / AE v porovnaní s fotoaparátom Alpha 9 II. A to pri 120 výpočtoch za sekundu, aj počas nepretržitého snímania pri nakláňaní fotoaparátu. Problém by nemali robiť ani náhle zmeny jasu vďaka latencii odozvy AE len 0,033 sekundy.

Spoločnosť Sony tvrdí, že sledovanie v reálnom čase udržuje objekty v zábere automaticky a vylepšilo sa automatické ostrenie oči v reálnom čase pre ľudí a zvieratá. Bolo pridané aj AF očí pre vtáky, ktoré udrží sledovanie aj v prípade, že operený objekt letí.

Vlajková loď bezzrkadlového full-frame fotoaparátu Sony Alpha 1.

Režim viacnásobného snímania Pixel Shift posúva snímač v krokoch s úplným alebo polovičným počtom pixelov a sníma až 16 snímok, čo vedie k zhromaždeniu celkovo 796,2 milióna pixelov obrazových údajov. To sa potom dá použiť na vytvorenie jediného obrazového kompozitu s veľkosťou 199 miliónov pixelov v procesorovej aplikácii Sony Imaging Edge.

Profesionáli v oblasti fotografie si môžu vybrať medzi komprimovaným a nekomprimovaným formátom RAW, ako aj možnosťou bezstratovej kompresie RAW pre prísľub menších súborov bez zhoršenia kvality. Formát High Efficiency Image File (HEIF) je integrovaný „pre plynulé 10-bitové gradácie, ktoré poskytujú realistickejšiu reprodukciu oblohy a portrétových objektov, kde je nevyhnutná jemná a prirodzená gradácia,“ a v tábore JPEG je tiež nový prírastok nastavenia „Svetlý“ JPEG / HEIF pre veľkosti obrazových súborov, ktoré sú menšie ako „štandardné“ obrázky.

Vlajková loď bezzrkadlového full-frame fotoaparátu Sony Alpha 1.

Fotoaparát ťaží z 5-osej optickej stabilizácie obrazu v tele až do 5,5 EV zastavenia, ako aj superrýchlej synchronizácie blesku z elektronickej aj mechanickej uzávierky (1/200 s, respektíve 1/400 s). K dispozícii je 15 úrovní dynamického rozsahu pre fotografie a viac ako 15 úrovní pre video.

Nová vlajková loď sa môže pochváliť schopnosťou nakrúcania videí v rozlíšení 8K pri rýchlosti 30 snímok za sekundu v 10-bitovom formáte 4 : 2 : 0 pomocou formátu XAVC HS, ako aj prevzorkovaním na 8,6K rozlíšenie. Vďaka štruktúre rozptylu tepla môžu tvorcovia filmov bezpečne nahrávať video v rozlíšení 8K pri rýchlosti 30 snímok za sekundu po dobu asi pol hodiny.

Zníženie rozlíšenia na 4K zvýši frekvenciu na 120 snímok za sekundu v 10-bitovej kvalite 4 : 2 : 2. K dispozícii je tiež 5,8K prevzorkovanie s úplným načítaním pixelov v režime Super 35 mm. Používatelia môžu tiež použiť farebnú matricu S-Cinetone pre tónovanie atmosféry podobnej kinu.

Vlajková loď bezzrkadlového full-frame fotoaparátu Sony Alpha 1.

Telo fotoaparátu je vyrobené z odolnej horčíkovej zliatiny a na zadnej strane nájdete výklopný 3-palcový dotykový LCD displej s rozlíšením 1,44 milióna bodov. K dispozícii sú dva sloty pre pamäťové karty, ktoré podporujú karty SD UHS-I a UHS-II, ako aj karty CFExpress typu A, duálne Wi-Fi 802.11ac, port USB-C, Gigabit Ethernet a podpora 16-bitového výstupu RAW do externého rekordéra cez HDMI. Spoločnosť Sony tiež pridala digitálne rozhranie do pätky fotoaparátu pre vylepšenie zvuku pri použití kompatibilného externého mikrofónu.

Nová vlajková loď bezzrkadlového full-frame fotoaparátu Sony Alpha 1 sa začne predávať v marci za cenu 6 500 dolárov.

Vlajková loď bezzrkadlového full-frame fotoaparátu Sony Alpha 1.