Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kompaktná kamera FX3 Cinema Line má funkcie fotoaparátu Alpha

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Sony oficiálne oznámila príchod full-frame videokamery FX3 Cinema Line, ktorá kombinuje technológiu filmových zariadení spoločnosti s obrazovými funkciami z radu bezzrkadlových fotoaparátov Alpha.

Model FX3 zaujme svoje miesto na základnej úrovni filmových fotoaparátov Sony Cinema Line, avšak má skôr vzhľad bezzrkadlovky ako plnohodnotnej videokamery. Podľa spoločnosti Sony ide o dokonalý nástroj pre mobilných tvorcov obsahu, ktorí sa snažia vstúpiť do sveta kinematografie. Príručný kompakt je teda považovaný za ideálne zariadenie pre operácie vytvárania obsahu jednou osobou.

Má rozmery 129,7 x 84,5 x 77,7 milimetrov a váži len 715 gramov. Päť upevňovacích UNC bodov umožňuje montáž príslušenstva priamo k telu a jednotka je tiež vybavená XLR rukoväťou, ktorá sa pripája k rozhraniu sánok pre poskytnutie dvoch vyvážených zvukových vstupov XLR / TRS. To umožňuje štvorkanálové 24-bitové nahrávanie zvuku a tiež poskytne 3,5 mm stereofónny konektor.

Kompaktná full-frame videokamera Sony Alpha FX3 Cinema Line.

Analógovo-digitálnu konverziu a digitálne spracovanie signálu zaisťuje adaptér XLR integrovaný do rukoväte a poskytuje ďalšie tri závitové úchytky pre pridanie ešte viac príslušenstva. Samotná kamera je dodávaná so zabudovaným stereofónnym mikrofónom, ale tiež je vybavená 3,5 mm audio konektorom na pripojenie externého mikrofónu, ak sa tvorca obsahu rozhodne nepoužívať XLR rukoväť.

Kamera FX3 má vo vnútri zabudovaný full-frame CMOS snímač Exmor R s rozlíšením 10,2 efektívnych megapixelov pre video a 12,1 megapixelov pre fotografie. Snímač spolupracuje s obrazovým procesorom Bionz XR. Spoločnosť Sony tvrdí, že táto kombinácia, ktorá sa nachádza aj v modeli bezzrkadlového fotoaparátu Alpha 7S III, kladie dôraz na vysokú citlivosť a nízku hladinu zašumenia obrazu. Ponúka široký dynamický rozsah na viac 15-tich úrovniach a štandardnú citlivosť na svetlo ISO 80 až 102 000, ktorú je možné rozšíriť až na ISO 409, 600 pre záznam videa.

Kompaktná full-frame videokamera Sony Alpha FX3 Cinema Line.

FX3-jka sa môže pochváliť hybridným automatickým zaostrovaním so 759 bodmi fázovej detekcie dostupnými pre fotografie a 627 bodmi pre nakrúcanie videa. Je kompatibilná s farebnými škálami S-Log3 gamma a S-Gamut3, podporuje interné nahrávanie vo formátoch XAVC S a XAVC SI v oboch formátoch 4K UHD a Full HD a XAVC HS iba v 4K. Výstupné video sa môže nahrávať na externé záznamové zariadenie cez HDMI port v 10-bitovom formáte 4 : 2 : 2 alebo 16-bitovom RAW formáte 4K pri rýchlosti 60 snímok za sekundu.

K dispozícii síce nie je hľadáčik, no automatické zaostrovanie na sledovanie objektov v reálnom čase je možné dotykom na objekt na 3-palcovom LCD displeji s bočným otváraním, ktorý sa dá vyklápať vo variabilnom uhle. Zahrnuté je tiež automatické zaostrenie očí, ako aj funkcie automatického zaostrovania požadované profesionálnymi používateľmi, ako je napríklad AF Transition Speed, AF Subject Shift Sensitivity a podpora AF pri manuálnom zaostrovaní. A 5-osá stabilizácia obrazu v tele ponúka až 5,5 úrovní zastavenia kompenzácie chvenia.

Kompaktná full-frame videokamera Sony Alpha FX3 Cinema Line.

Pre tvorcov videí zahrnula spoločnosť Sony do ponuky zdrojov aj svoju farebnú maticu S-Cinetone, ktorá umožňuje produkciu obsahu s prirodzenými strednými tónmi v kino režime, s jemnými farbami a jemnými zvýrazneniami, bez toho, aby sa museli v postprodukcii vytvárať takéto efekty.

Kamera FX3 je schopná zaznamenávať 4K UHD video rýchlosťou až 120 snímok za sekundu s automatickým zaostrovaním, čo sľubuje plynulé spomalené videozáznamy. Má tiež zabudovaný ventilátor, ktorý nasáva vzduch a udržuje zariadenie v chlade aj pri vysokých teplotách.

Kompaktná full-frame videokamera Sony Alpha FX3 Cinema Line.

Na ergonomickej rukoväti a vrchu tela sa dajú nájsť často používané ovládacie prvky. K dispozícii je 15 ovládačov, ktoré sú pripravené pre priradenie až 140 vlastných funkcií. Páčkou na rukoväti je možné ovládať kompatibilné zoomovacie objektívy, ako aj bezmotorové priblíženie a základné objektívy pre flexibilitu snímania. Spoločnosť Sony umiestnila kontrolné diódy na hornú, prednú a zadnú časť kamery tak, aby operátor a objekt boli plne informovaný o tom, kedy je zariadenie v režime záznamu.

FX3 podporuje dva sloty, ktoré sú kompatibilné s kartami CFExpress alebo SD a má aj technológie Bluetooth 5.0 a dvojpásmové Wi-Fi 802.11ac, ktoré ponúkajú možnosti bezdrôtového pracovného toku. Je možné aj káblové LAN pripojenie cez adaptér USB-to-Ethernet.

Kompaktná full-frame videokamera Sony Alpha FX3 Cinema Line sa začne predávať od budúceho mesiaca za cenu približne 3 900 dolárov.

Kompaktná full-frame videokamera Sony Alpha FX3 Cinema Line.