Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Full-frame bezzrkadlovka Canon EOS R3 cieli na profesionálnych tvorcov

Full-frame bezzrkadlovka Canon EOS R3 cieli na profesionálnych tvorcov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Canon sa pustila do oblasti plnoformátových (full-frame) bezzrkadlových fotoaparátov v roku 2018 uvedením systému EOS R. Nasledujúci rok sa k zostave pripojil kompaktnejší model RP a v roku 2020 sa pridali dva modely EOS R5 a R6. Teraz výrobca oznámil nový model EOS R3, ktorý je zameraný na profesionálov.

Ako už pri uvedení nových produktov z dielne spoločnosti Canon býva zvykom, výrobca sa rozhodol podeliť o informácie o vývoji ešte pred úplným odhalením pred uvedením na trh. Predstavený full-frame bezzrkadlový fotoaparát EOS R3 je pritom zameraný priamo na profesionálnych tvorcov fotografií a videí.

EOS R3 ťaží z tesnenia proti poveternostným vplyvom ekvivalentného s fotoaparátmi triedy 1D, čo by malo umožniť jeho používanie v náročných podmienkach. Telo je vybavené integrovanou časťou so zvislým úchopom pre jednoduchšie snímanie a Canon uvádza, že čoskoro bude k dispozícii mobilná aplikácia, ktorá zabezpečí bezdrôtový prenos dát.

Full-frame bezzrkadlový fotoaparát EOS R3.

Ide o prvý model zo série EOS, pre ktorý vyvinula spoločnosť Canon vlastný zozadu podsvietený full-frame obrazový snímač CMOS, o ktorom sa tvrdí, že je schopný snímať fotografie pri vyšších rýchlostiach. Tento obrazový snímač tiež umožní nepretržité snímanie obrazu rýchlosťou až 30 snímok za sekundu s automatickým zaostrovaním Dual-Pixel CMOS AF a automatickou expozíciou pri použití elektronickej uzávierky, pričom má znížené skreslenie rolovacej uzávierky.

Rovnako ako v prípade automatického zaostrovania riadeného umelou inteligenciou, ktorou sa vyznačujú fotoaparáty R5 a R6, bude model R3 schopný detegovať viac predmetov a dosiahnuť tak lepší výkon pri zložitých úlohách.

Full-frame bezzrkadlový fotoaparát EOS R3.

Je zaujímavé, že elektronický hľadáčik bude schopný sledovať smer oka používateľa, takže fotografi môžu zvoliť začiatočnú oblasť pre automatické zaostrenie už len pri pohľade na dané miesto cez hľadáčik (táto funkcia nie je k dispozícii na snímanie videa). EyeControl AF a Servo AF zaostria a sledujú pohyb objektu v tejto oblasti. Ak je v hre aj funkcia Face Detect and Tracking, fotoaparát udrží zaostrený objekt v celej aktívnej oblasti AF.

Okrem odhalenia niekoľkých nových RF objektívov je to zatiaľ všetko, čo spoločnosť Canon prezradila. Ďalšie podrobnosti by mali nasledovať bližšie k termínu uvedenia produktu na trh.