Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mikrovlnná energetická zbraň Leonidas naraz zneškodní roje dronov

Mikrovlnná energetická zbraň Leonidas naraz zneškodní roje dronov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Malé spotrebiteľské drony ponúkajú teroristom niekoľko strašidelných príležitostí. Skutočne boli už použité pri niektorých pokusoch o atentát a ISIL ich skúmal ako spôsob vzdialeného útoku na protivníkov v Sýrii, je skutočne pozoruhodné (našťastie), že drony neboli použité oveľa viac.

Na to, aby terorista nalepil na spotrebiteľský dron bombu a niekam s ním doletel a vyhodil dron do povetria, netreba raketového inžiniera. Zoznam potenciálnych cieľov je takmer nekonečný, od veľkých športových podujatí až po medzinárodné letiská. Tieto technológie sú pritom lacné a ľahko dostupné. A v budúcnosti budú potenciálne oveľa nebezpečnejšie, ako sa autonómne roje dronov stanú inteligentnejšie a jednoduchšie použiteľné. Opatrenia na ochranu proti dronom majú teda veľký zmysel.

Aj preto bola vyvinutá nová zbraň s názvom Epirus Leonidas, ktorá má veľkosť malého skladacieho prívesu a je označovaná ako protielektronický obranný systém proti viacerým cieľom. Ide o zbraň s riadenou energiou, ktorá využíva vysoko výkonnú mikrovlnnú energiu v pevnom stave na vyradenie elektroniky z činnosti, pričom vystreľuje riaditeľné elektromagnetické impulzy (EMP) tisíckrát za sekundu.

Epirus a Northrop Grumman tvrdia, že nová zbraň Leonidas má množstvo schopností, ktoré by „tradične zaberali priestor v celej miestnosti“, no zmestili sa do malého prívesu, ktorý sa rozloží za pár minút.

Vďaka schopnostiam presného digitálneho tvarovania lúča dokáže zbraň vybrať jeden cieľ z mnohých alebo zaútočiť na celú oblasť naraz v režime širokého EMP lúča, a vytvoriť „silové pole“, ktorým žiadne elektronické zariadenie neprejde bez poškodenia.

Mikrovlnná energetická zbraň Epirus Leonidas už zaujala spoločnosť Northrop Grumman a podpísala dohodu s dodávateľom. Po demonštrácii prototypu, pri ktorej zbraň Epirus Leonidas úspešne zlikvidovala 66 zo 66 dronov sa aj americké ministerstvo obrany pripravuje na jej uvedenie do prevádzky.

Energetická zbraň Leonidas je pripravená brániť proti narušiteľským rojom dronov.