Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová technika umožní vojenským robotom spolupracovať bez spojenia

Nová technika umožní vojenským robotom spolupracovať bez spojenia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americká armáda pracuje na technike, ktorá umožní tímom vojenských robotov efektívne spolupracovať na bojisku, aj keď bude komunikácia rušená. Tento prístup, ktorý sa nazýva α-shape, pomáha skupinám autonómnych robotov dosiahnuť svoje ciele misie bez konfliktov alebo zdvojenia úsilia, napriek tomu, že nie sú schopné navzájom konzultovať situáciu.

Ak majú byť roboti na vojenskej misii k dispozícii, musia byť schopní pracovať za všetkých situácií na bojisku, kde v neposlednom rade nie je komunikácia často k dispozícii kvôli poruchám vybavenia, rušeniu protivníkmi alebo kvôli potrebe utajenia. To platí najmä pre tímy robotov, ktoré majú dostatok inteligencie na prispôsobenie sa podmienkam na dosiahnutie svojich cieľov, ale nemajú ideálne komunikačné spojenia na to, aby vedeli, kto z nich čo robí.

Nová technológia α-shape, ktorá je vyvinutá americkým armádnym velením pre rozvoj bojových schopností (DEVCOM), armádnym výskumným laboratóriom a univerzitou v Nebraske, funguje tak, že zadá úlohu jednému z tímu autonómnych robotov a potom tieto informácie poskytne ďalším vybraným robotom. ktorí si pamätajú tieto fakty. To umožní ostatným robotom pýtať sa, kto robí túto úlohu, bez toho, aby museli komunikovať priamo s daným robotom.

Roboti Clearpath Jackal pracujú ako tím s použitím novej technológie α-shape.

To, ktorý robot si pamätá jednotlivé pridelené úlohy, je založené na tom, ako je nakonfigurovaná komunikačná sieť tímu, a na geometrii nasadenia robotov. Každý robot má danú oblasť, v ktorej je vyžadované, aby si pamätal, aké sú ciele a kto bol poverený úlohou potrebnou na dosiahnutie týchto cieľov.

To znamená, že roboty môžu rýchlo nájsť robota s potrebnými informáciami a vedia tak zistiť, čo sa deje. Inteligentný vyhľadávací algoritmus sa tiež používa na identifikáciu konfliktov a ich uloženie pre neskoršie riešenie, keď sa komunikácia medzi robotmi obnoví. Robotický tím je prispôsobivý, využíva menšiu šírku pásma a každý robot je schopný lepšie pracovať samostatne. Tento výskum tak umožňuje koordináciu medzi robotmi, kedy je každý robot oprávnený rozhodovať o svojich ďalších úlohách bez toho, aby sa najskôr vyžadovalo overenie so zvyškom tímu.

Výskum bol publikovaný v magazíne Robotics and Autonomous Systems.