Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvý podvodný dron na svete, ktorý využíva svetlo namiesto kábla

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Napriek neustálemu pokroku v oblasti podvodných diaľkovo ovládaných vozidiel (ROV) zostali tieto zariadenia pripútané k povrchu pomocou komunikačných káblov. To však nie je prípad nového modelu s názvom ExRay, ktorý namiesto toho využíva svetlo.

Keďže rádiové vlny necestujú pod vodou príliš dobre, musia byť podvodné drony v súčasnosti prepojené s operátorom na povrchu pomocou dlhého kábla, cez ktorý sa odosielajú príkazy do drony, a ktorý zasa v reálnom čase prenáša videozáznamy. V mnohých prípadoch kábel tiež dodáva energiu, aj keď niektoré modely podvodných dronov sú napájané z vlastných integrovaných batérií.

Prototyp podvodného dronu ExRay od spoločnosti Hydromea.

V každom prípade, pretože navinutý kábel môže byť dosť ťažký, sú na jeho prenášanie zvyčajne potrebné dosť veľké povrchové plavidlá. Navyše môže dôjsť k zachyteniu kábla o objekty pod vodou, čo môže mať za následok stratu dronu. Tieto problémy sa však netýkajú nového podvodného dronu ExRay vyvíjaného švajčiarskou startup spoločnosťou Hydromea, ktorá ho označuje ako „prvý bezdrôtový podvodný dron na svete“.

Fungujúci prototyp využíva existujúci podvodný komunikačný systém spoločnosti Luma, ktorý prenáša binárne údaje cez vodu pomocou rýchlych svetelných impulzov. Systém vysiela impulzy 470-nanometrového modrého LED svetla tam a späť medzi dvoma optickými modemami, jedným na drone a druhým na povrchu. Pretože sa dáta prenášajú rýchlosťou 10 megabitov za sekundu, dá sa dokonca aj HD video z integrovanej kamery v drone ExRay prenášať prakticky bez oneskorenia.

Prototyp podvodného dronu ExRay od spoločnosti Hydromea.

Existujú určité obmedzenia tejto technológie. Podvodný dron ExRay má v súčasnosti komunikačný dosah 50 m v čistej vode a v úplnej tme. Dosah sa znižuje so zvyšovaním úrovne okolitého svetla a zákalu vody. Spoločnosť sa zameria na získanie dosahu najmenej 100 metrov, ktorý by sa mal pri ďalšom vývoji technológie zvyšovať. Podvodný dron je navyše určený hlavne na úlohy v uzavretých priestoroch, ako je kontrola balastných nádrží lodí, takže veľký dosah v tomto okamihu nemusí byť nevyhnutne veľkým problémom.

Samotný podvodný dron ExRay je vo svojej súčasnej prototypovej podobe dlhý 70 centimetrov, váži 7 kilogramov a je vybavený celkom siedmimi beztlakovými tryskami (štyri vertikálne, tri horizontálne), čo mu dáva šesť stupňov voľnosti pohybu. HD kameru s možnosťou priblíženia podporuje dvojica LED reflektorov. Batéria má výdrž až osem hodín prevádzky na jedno nabitie.

Podrobnejšie špecifikácie a ceny by mali byť oznámené pri komerčnom vydaní, ktoré by sa uskutočniť koncom budúceho roka.

Prototyp podvodného dronu ExRay od spoločnosti Hydromea.