Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron Airpeak S1 vezme do vzduchu fotoaparáty Sony Aplha

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na veľtrhu CES 2021 spoločnosť Sony odhalila plány na spustenie nového biznisu s dronmi pod značkou Airpeak, ktorá by sa zameriavala na vynášanie jej full-frame bezzrkadloviek Alpha do vzduchu. Teraz bol na trh uvedený prvý dron pod touto značkou, s označením Airpeak S1.

Napriek tomu, že spoločnosť Sony popisuje Airpeak S1 ako „najmenší dron na svete, ktorý je možné vybaviť full-frame bezzrkadlovým fotoaparátom Alpha s výmennými objektívmi“, je to stále dosť veľký stroj, ktorý má rozmery 52,7 x 59,4 x 51,4 centimetrov. Jeho obvod sa rozšíri na 101,3 cm, keď sa počas letu zdvihne podvozok.

Profesionálny dron Airpeak S1.

Dron je kompatibilný s mnohými telami fotoaparátov Alpha, vrátane modelov 7S, FX3, 7R, Alpha 9 a Alpha 1. Spoločnosť Sony sa zapojila do všetkých komponentov, pričom motor, rekvizity, riadiaci systém a snímacia technológia sú patentované. Okrem toho vybavila model S1 „jedinečným, vysoko výkonným systémom riadenia letu“. Ten kombinuje údaje o infračervenom rozsahu, informácie o smere, barometrický tlak, informácie z inerciálnej meracej jednotky a palubné kamery s cieľom optimalizácie výkonu, čo by malo zaistiť stabilný let a vysokú manévrovateľnosť.

Stereo kamery s obrazovými snímačmi Sony (ako inak) sú namontované spredu, zozadu, z ľavej a pravej strany a zdola. Napájajú procesor vizuálnymi dátami, ktoré pomáhajú k lepšej stabilite dronu a pracujú so snímačom pre detekciu a vyhýbanie sa prekážkam.

Profesionálny dron Airpeak S1.

Tento agilný dron má maximálnu rýchlosť 90 km / h, maximálnu uhlovú rýchlosť 180 stupňov za sekundu a maximálny uhol náklonu 55 stupňov. Mal by byť schopný odolávať rýchlosti vetra nad 70 km / h. Dokáže zrýchliť z 0 na 80 km / h za 3,5 sekundy bez úžitkového zaťaženia. S úžitkovým zaťažením môže vyletieť až do výšky 2500 metrov nad morom. Dron by mal byť schopný zostať vo vzduchu po dobu až 22 minút na jedno nabitie batérie, aj keď tento údaj je bez naloženia fotoaparátu Alpha. Napríklad s modelom Alpha 7S III a objektívom FE 24 mm F1,4 GM tento čas klesne na odhadovaných 12 minút. Maximálna vzletová hmotnosť sa uvádza na 6,96 kilogramu.

Profesionálny dron Airpeak S1.

Airpeak S1 sa dodáva s diaľkovým ovládačom, ktorý „podporuje tvorbu vysoko kvalitných leteckých snímok a umožňuje slobodné ovládanie dronu“. S dronom pritom môžu pracovať súčasne dvaja operátori, jeden riadi let, zatiaľ čo druhý sa stará o stabilizačný záves a fotoaparát. K dispozícii je tiež aplikácia pre iOS a iPadOS, ktorá umožňuje operátorovi sledovať informácie o lete na obrazovke zariadenia iPhone alebo iPad. Webová aplikácia s názvom Airpeak Base zasa poslúži na správu vybavenia, tvorbu letových plánov pre automatizovaný let a prezeranie záznamov o letoch. Pilot môže tiež skontrolovať dron a smer letu pomocou 8-megapixelovej kamery na palube dronu.

Profesionálny dron Airpeak S1.

Nový dron Airpeak S1 sa začne predávať od septembra za cenu približne 9 000 dolárov a bude obsahovať dva páry vrtúľ, diaľkový ovládač, dve batérie a nabíjačku. Avšak profesionálni tvorcovia obsahu si budú musieť predtým, ako zavesia fotoaparát Alpha, zakúpiť aj stabilizačný záves Gremsy T3 vyrobený špeciálne pre drony Airpeak, a fotoaparát samozrejme tiež nie je súčasťou balenia.