Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Canon uvádza prvý dvojitý stereoskopický objektív s rybím okom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pripravovaný duálny objektív s efektom rybieho oka z dielne spoločnosti Canon spolupracuje s full-frame bezzrkadlovým fotoaparátom EOS R5 na vytváraní pohlcujúceho 8K VR videa. Canon tvrdí, že je to prvý digitálny objektív na svete, ktorý umožňuje stereoskopické snímanie 3D videa v uhle 180 stupňov na jeden obrazový snímač.

Objektív s názvom Dual Fisheye RF5,2 mm F2,8 L je vybavený optikou radu L umiestnenou 60 milimetrov od seba, aby mohol poskytovať prirodzene vyzerajúce 3D snímky pri prezeraní vo virtuálnej reality, pričom spoločnosť Canon uvádza ako vhodné zariadenie napríklad VR okuliare Oculus Quest 2.

Dvojitý objektív s efektom rybieho oka umožňuje simultánne nahrávanie z ľavej a pravej šošovky na na 45-megapixelový snímač v modeli fotoaparátu EOS R5. Záber je možné prenášať ako jeden obrazový súbor s rozlíšením až do 8K DCI pri rýchlosti záznamu 30 snímok za sekundu alebo v rozlíšení 4K DCI pri rýchlosti 60 snímok za sekundu.

Dvojitý VR objektív s efektom rybieho oka Canon Dual Fisheye RF5,2 mm F2,8 L.

Spoločnosť Canon vydá softvér EOS VR Utility, ktorý je založený na predplatnom. Ten umožní tvorcom upravovať zábery a pred exportom si ich nastaviť na požadované rozlíšenie a formát súboru. V rámci predplatného bude k dispozícii aj doplnok pre Adobe Premier Pro. Blížiaca sa aktualizácia firmvéru pre fotoaparát EOS R5 taktiež do fotoaparátu pridá funkcie VR snímania.

Elektronicky riadené clony umožňujú VR objektívu fungovať rovnako ako akékoľvek iné sklo s montážou na bajonet typu RF, pričom je k dispozícii rozsah clony f/2,8 až f/16. Tvorcovia sa môžu k akcii priblížiť až do vzdialenosti 0,2 metra a majú možnosť aj 0,3-násobné zväčšenie. Vo výbave je aj vstavený držiak pre ND filtre. Šošovka je utesnená proti vniknutiu prachu a vody, pričom je potiahnutá vrstvou, ktorá pomáha eliminovať odlesky.

Dvojitý VR objektív s efektom rybieho oka Canon Dual Fisheye RF5,2 mm F2,8 L sa začne predávať koncom decembra za cenu 1 999 dolárov.

Dvojitý VR objektív s efektom rybieho oka Canon Dual Fisheye RF5,2 mm F2,8 L.