Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Panasonic vtesnal plnoformátový snímač do novej boxovej kamery

Panasonic vtesnal plnoformátový snímač do novej boxovej kamery
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Panasonic sa rozhodla k svojej boxovej kamere Lumix DC-BGH1 s formátom snímača Micro Four Thirds pridať nového plnoformátového bezzrkadlového súrodenca s názvom BS1H. Ten vtlačil výkonnostné parametre fotoaparátu Lumix S1H do modulárneho boxového formátu určeného pre profesionálov v oblasti nakrúcania videí.

Hlavné rozdiely medzi plnoformátovým fotoaparátom Lumix S1H a jeho boxovým variantom sa dajú vidieť najmä z vonkajšieho prevedenia. Model boxovej kamery BS1H totiž nemá žiadny dotykový výklopný displej, žiadny elektronický hľadáčik, žiadnu stabilizáciu obrazu v tele, žiadny OLED panel pre rýchle nastavenie záberu, dokonca ani držadlo pre ruku. Na to, aby boli tieto veci k dispozícii, budú musieť používatelia pridať ďalší hardvér, ale boxový dizajn znamená, že na nakrúcanie videí si môžu vziať naozaj len to, čo potrebujú.

profesionálna boxová kamera Panasonic Lumix BS1H.

V tele vyrobeného zo zliatiny hliníka a horčíka je umiestnený 24,2-megapixelový plnoformátový (35,6 x 23,8 mm) CMOS snímač s duálnym natívnym ISO. Vďaka tomu môže kamera pracovať s dvoma základnými hodnotami ISO, ktoré údajne „minimalizujú vytváranie šumu výberom optimálneho obvodu na použitie podľa citlivosti pred spracovaním záberu“.

Citlivosť na svetlo dosahuje maximálnu hodnotu ISO 51,200, k dispozícii je optický low pass filter, kamera zvláda viac ako 14 úrovní dynamického rozsahu a používatelia sa môžu tešiť na rovnaký druh presnosti farieb ako nájdu v zostave VariCam od spoločnosti Panasonic.

profesionálna boxová kamera Panasonic Lumix BS1H.

Boxová kamera BS1H je schopná nakrúcať video v rozlíšení až 6K pri rýchlosti 24 snímok za sekundu s pomerom strán 3: 2 a v rozlíšení 5,9K pri rýchlosti 30 snímok za sekundu s pomerom strán 16: 9. Orezanie obrazu Super 35 je k dispozícii pre 10-bitové video v rozlíšení 4K UHD / DCI 4K HEVC s rýchlosťou záznamu až 60 snímok za sekundu, zatiaľ čo „10-bitové 4K video 4 : 2 : 2 v rýchlosti 30 snímok sa dá nakrúcať na celú plochu vo formáte H.264“.

Zábery je možné zaznamenávať na karty SD (kamera má dva sloty), no je k dispozícii aj množstvo možností výstupu, vrátane až 12-bitového videa v rozlíšení 5,9K s rýchlosťou záznamu 30 snímok za sekundu, ktoré sa cez port HDMI ukladá vo formáte RAW. K ďalším portom patrí 3G-SDI a USB-C, napájanie cez ethernet je možné prostredníctvom siete LAN a pomocou softvéru Lumix Tether for Multicam od spoločnosti Panasonic je možné naraz ovládať až tucet kamerových jednotiek. Vstupy Timecode a Genlock umožňujú presnú synchronizáciu viacerých zapojených jednotiek.

profesionálna boxová kamera Panasonic Lumix BS1H.

Funkcia IP streamovania zaisťuje prenos videa v rozlíšení 4K pri rýchlosti 60 snímok za sekundu s kompresiou H.265 pomocou pripojenia k počítaču prostredníctvom káblovej siete LAN. Integrované sú aj bezdrôtové technológie Bluetooth 4.2 a 2,4 GHz Wi-Fi a spoločnosť Panasonic bezplatne poskytne súpravu na vývoj softvéru na ovládanie kamery cez USB/LAN. Ako už bolo spomenuté, stabilizácia obrazu nie je vstavaná, ale funkcia Boost IS je k dispozícii, keď je kamera použitá s jedným z objektívov modelového radu Lumix S.

Nová profesionálna boxová kamera Panasonic Lumix BS1H sa začne predávať v novembri za cenu 3 499,99 dolárov.

profesionálna boxová kamera Panasonic Lumix BS1H.