Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Obojživelný systém kombinuje multikoptéru s podvodným dronom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sú podvodné drony schopné vykonávať rôzne úlohy, dostať ich na „miesto ponoru“ môže byť niekedy náročné. Nový systém je navrhnutý tak, aby tomu pomohol prostredníctvom leteckého dronu na prepravu a nasadenie podvodného dronu.

Hybridné nastavenie, známe ako systém Sea-Air Integrated Drone, bolo nedávno predvedené v zábavnom parku Hakkeijima Sea Paradise v japonskej Jokohame. Bol vytvorený prostredníctvom partnerstva medzi japonským telekomunikačným operátorom KDDI, výrobcom leteckých dronov Prodrone a robotickou firmou Qysea.

Hybridný obojživelný systém Sea-Air Integrated Drone.

V systéme sa používa jedna z multikoptér spoločnosti Prodrone, ktorá zvládne operovať v každom počasí, spolu s jedným z podvodných dronov Fifish Pro V6 Plus od spoločnosti Qysea. Ten by sa dal opísať aj ako malé diaľkovo ovládané vozidlo a je prenášané v rýchloupínacej klietke na spodnej strane leteckého dronu.

Ľudský operátor na pevnine využíva mobilnú komunikáciu na veľké vzdialenosti, aby na začiatku preletel so systémom do jeho pobrežnej destinácie. Systém sa riadi GPS aj signálom z palubných kamier multikoptéry v reálnom čase. Operátor potom s multikoptérou pristane na vodnej hladine, kde pláva na pripevnených plavákoch (jeden na každom z jej šiestich ramien).

Podvodný dron Fifish Pro V6 Plus je súčasťou obojživelného systému Sea-Air Integrated Drone.

Podvodný dron Fifish je následne vypustený z klietky, no zostáva pripojený k multikoptére dlhým elektrickým / komunikačným káblom. Potom pokračuje vo svojom ponore, diaľkovo ovládanom operátorom, ktorý sleduje video z kamery dronu v reálnom čase. Keď je potápačská misia dokončená, elektrický navijak na multikoptére sa použije na vtiahnutie podvodného dronu späť do klietky, takže sa multikoptéra môže s ním vrátiť späť na breh.

Hybridný obojživelný systém Sea-Air Integrated Drone.

Niektoré z možných aplikácií systému Sea-Air Integrated Drone zahŕňajú kontrolu, údržbu alebo opravu akvakultúrnych činností, veterných turbín pri pobreží alebo iných morských štruktúr. Okrem toho by sa mohol použiť vo vedeckých štúdiách, inšpekciách trupov lodí alebo pri pátracích a záchranných misiách.

Viac podrobností o systéme Sea-Air Integrated Drone by malo byť zverejnených koncom tohto roka.

Hybridný obojživelný systém Sea-Air Integrated Drone.