Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Diaľkomer Leica M11 využíva technológiu flexibilného snímača

Diaľkomer Leica M11 využíva technológiu flexibilného snímača
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Leica oznámila nový prírastok do rodiny diaľkomerových fotoaparátov s retro štýlom zo série M. Model M11 si zachováva typický vzhľad, no prichádza s novou všestrannou technológiu snímania, dotykovým displejom s vysokým rozlíšením, batériou s veľkou kapacitou a interným úložiskom.

Najnovší v modelovom rade diaľkomerových fotoaparátov, ktorý siaha až do 50. rokov 20. storočia, je diaľkomer M11 vybavený novým 60-megapixelovým obrazovým snímačom CMOS so zadným osvetlením a kombináciou systému na spracovanie obrazu Maestro III, ktorá umožňuje to, čo spoločnosť Leica nazýva ako technológia Triple Resolution Technology.

Diaľkomerový fotoaparát Leica M11.

To znamená, že fotografi sa môžu rozhodnúť pre snímky vo formáte RAW alebo JPEG, ktoré sa budú zaznamenávať v rozlíšení 60, 36 alebo 18 megapixelov. No vždy pritom využijú celú plochu obrazového snímača, čo dáva možnosť odomknúť plný potenciál fotoaparátu v plnom rozlíšení alebo využiť rýchlejší výkon, dlhšie série kontinuálneho snímania a menšie veľkosti súborov pri nižších rozlíšeniach.

Medzi ďalšie kľúčové špecifikácie M11-tky patrí 15 úrovní dynamického rozsahu, citlivosť na svetlo od ISO 64 až do ISO 50 000 a rýchlosť elektronickej uzávierky až 1 / 16 000 sekundy. Fotoaparát je tiež dodávaný s novým poľom farebných filtrov, ktoré sľubujú lepšiu reprodukciu farieb, ako aj IR+UV filtrom pre korekciu šikmého svetla. A meranie viacerých oblastí v režime diaľkomeru umožňuje „fotografom sústrediť sa ešte viac na svoj objekt a menej na meranie svetla“.

Diaľkomerový fotoaparát Leica M11.

Fotoaparát je kompatibilný so sklom M-System, ale tiež ponúka až 1,8-násobné digitálne priblíženie. Dodáva sa s interným úložiskom, ktorého kapacita je 64 GB. K dispozícii je aj slot pre pamäťové karty SD, pričom fotoaparát dokáže súčasne ukladať súbory do oboch úložísk.

Na zadnej strane sa nachádza dotykový displej s rozlíšením 2,3 milióna bodov, ktorý podporuje 100 percent farebnej škály sRGB a poskytuje jas 800 nitov. Fyzické ovládacie prvky sú usporiadané na oboch stranách pre lepšiu ergonómiu a efektivitu. Fotoaparát samozrejme nemá elektronický hľadáčik, ale dá sa dokúpiť voliteľný EVF Visoflex 2, ktorý ponúka rozlíšenie 3,7 milióna bodov, zobrazenie na celej ploche a možnosť jeho naklonenia o 90 stupňov.

Diaľkomerový fotoaparát Leica M11.

M11-tka je k dispozícii v strieborno-chrómovom prevedení s mosadznou hornou doskou. V tomto prevedení má hmotnosť 640 gramov. Model v čiernom prevedení s hliníkovou hornou doskou odolnou proti poškriabaniu je o 100 gramov ľahší. Batéria má kapacitu 1 800 mAh, pričom Leica uvádza, že ponúka až 64-percentný nárast kapacity v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. Namiesto toho, aby sa fotoaparát obmedzoval len na patentovanú nabíjačku, je možné batériu nabíjať pomocou akejkoľvek nabíjačky s USB-C.

Diaľkomerový fotoaparát Leica M11 je už v predaji za uvádzaciu cenu 8 995 dolárov.

Diaľkomerový fotoaparát Leica M11.