Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Malý 4K borec od Canonu dokáže zastúpiť filmársku kameru

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 10. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Veľa listov na stromoch v prírode znamená aj veľa detailov a tie dokáže v poriadnej podobe zaznamenať práve 4K rozlíšenie. Televízorov s touto technológiou je dnes na trhu už pomerne dosť, no videokamery až takou rýchlosťou nepribúdajú. Aj preto v tomto smere zaujme každá novinka. K nim patrí aj CANON XC10.

Videokamera XC10tka z dielne japonského Canonu sa však snaží vzbudiť pozornosť aj tým, že ju dokáže využiť nielen amatér, ale aj profesionálny filmár.

„Kamera XC10 je určená hlavne pre ľudí, ktorí veľa filmujú, potrebujú zaznamenávať videá v rozlíšení 4K v čo možno najvyššej kvalite. To znamená s čo možno najmenšou kompresiou,“ kameru predstavuje pán Peter Mydliar, Canon Slovakia.

A to všetko v malom kompaktnom tele.

„Vďaka malým rozmerom a nízkej hmotnosti kamery sa dá použiť napríklad na natáčanie scén v automobile, alebo v iných stiesnených priestoroch. Prípadne keď chce kameraman kameru uchytiť na karosériu auta alebo na dróna.“

4K, Canon, Canon XC10, CFast 2, DIGIC DV5, displej, Full HD, grip, HDMI, hľadáčik, kamera, LCD, ND filter, otočný grip, SD, USB, videokamera, Wifi, XC10, technológie, novinky

Tak sa bližšie pozrime na kameru, ako to na nej vyzerá. Hlavné funkčné tlačidlo na nahrávanie je na prednej strane, musíte sa však rozhodnúť, či budete fotiť alebo nakrúcať videá.

„Kamera sa dá použiť aj na fotografovanie, pričom výsledkom sú 12 megapixelové fotky. Dá sa fotografia vyexportovať priamo v kamere zo 4K záznamu.“

Môžete si vybrať z jednotlivých režimov, či už manuálny alebo priamo automatický.

„Táto kamera sa dá použiť ako béčková kamera, prípadne ako crash kamera v akčných scénach, kedy filmári potrebujú nakrútiť scénu, kde hrozí poškodenie kamery a nechcú si poškodiť veľkú a drahú filmársku kameru.“

Čo sa týka nového čipu, tak ten priniesol do kamery 12 stôp dynamického rozsahu. Ak to chceme porovnať, tak také tie veľké profi kamery majú 15 stôp, takže veľmi táto malá kamera v tomto nezaostáva. V prípade slabého osvetlenia určite poteší nadšencov to, že s kamerou si môžu zvýšiť zisk čipu. V tomto prípade je to až do neuveriteľných 42 decibelov.

4K, Canon, Canon XC10, CFast 2, DIGIC DV5, displej, Full HD, grip, HDMI, hľadáčik, kamera, LCD, ND filter, otočný grip, SD, USB, videokamera, Wifi, XC10, technológie, novinky

„Kamera obsahuje dva sloty na pamäťové karty.Záznam 4K sa realizuje na kartu typu CFast 2.0. Je to z toho dôvodu, že kamera produkuje súbory s bit rate-om až 305 megabitov za sekundu. A aby sa nestalo, že pri natáčaní omylom nakrúcam na túto kartu v rozlíšení Full HD, tak rozlíšenie Full HD je možné zaznamenávať len na kartu typu SD.“

Kamera možno poteší všetkých tých, ktorí majú radi spomalené alebo zrýchlené zábery. V tomto prípade pri 720p dokáže zábery spomaliť záznam na štvrtinu a pri Full HD na polovicu.

„Pre zlepšenie ergonómie a jednoduchosti natáčania kamera obsahuje okrem klasického dotykového LCD displeja aj hľadáčik, ktorý sa umiestni na tento displej, čoho výhodou je hlavne to, že filmár vidí obraz veľmi dobre aj pri priamom svetle.“

Kamera má 10 násobný optický zoom. Ak to chceme v prepočte na kinofilm, tak to je 240 milimetrov. Komu by to však nestačilo, tak môže do práce zapojiť aj digitálny telekonverter, ktorý túto vzdialenosť podľa všetkého mal by zdvojnásobiť.

Čo sa týka optickej stabilizácie, samozrejme kamera je ňou vybavená. Dokonca má tri stupne. Pri tom najsilnejšom dokáže samozrejme vyrovnať najviac otrasov, ale už na úkor toho, že ten obraz sa orezáva.

4K, Canon, Canon XC10, CFast 2, DIGIC DV5, displej, Full HD, grip, HDMI, hľadáčik, kamera, LCD, ND filter, otočný grip, SD, USB, videokamera, Wifi, XC10, technológie, novinky

Zaujímavé je to, že kamera má mikrofónový vstup, na druhej strane je zase výstup na slúchadlá.

Kamera Canon XC10 je tiež vybavená otočným gripom, takzvanými sánkami pre pripojenie externého príslušenstva a pri dlhom nakrúcaní príde vhod i špeciálne chladenie, ktoré čas nepretržitého nakrúcania predlžuje.

„V tejto kamere je použitý ventilátor, to znamená kamera sa neustále chladí a neni problém ani so záznamom pri vysokých vonkajších teplotách. Filmár si môže zvoliť uhol toho gripu podľa toho či nakrúca zo žabej perspektívy, prípadne z nadhľadu,“ uzatvára pán Peter Mydliar, Canon Slovakia.

No a nechýba ani Wifi pripojenie. Vďaka nemu sa dá kamera ovládať z mobilného telefónu na diaľku a dokáže tiež prenášať snímaný obraz práve na ten mobilný telefón.
Camera Canon XC10 je naozaj nabitá množstvom užitočných funkcií, a tak sa môže stať spoločníkom pre nakrúcanie nielen amatérskych, ale aj profesionálnych videí v rozlíšení 4K.