Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fujifilm GFX: Fotoaparát stredného formátu s veľkým snímačom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Fujifilm sa rozhodla na výstave Photokina 2016 oznámiť veľkú vec a to nový bezzrkadlový fotografický systém stredného formátu s označením GFX. Prvý fotoaparát zo série, GFX 50S, sa môže pochváliť 51,4 megapixlovým snímačom s rozmermi 43,8 x 32,9 mm. Fotoaparát príde na trh začiatkom budúceho roka.

Kým séria fotoaparátov Fujifilm X sa stala populárna, ich APS-C snímače obmedzovali potenciál kvality obrazu. Výrobca si uvedomoval, že väčší snímač by bol užitočný a tak rovno preskočil full frame a zameral sa na stredný formát.

Spoločnosť Fujifilm predstavila bezzrkadlový fotoaparát stredného formátu GFX 50S

Prvý fotoaparát GFX 50S bude osadený snímačom CMOS s rozmermi 43,8 x 32,9 mm, ktorý je 1,7 x väčší ako „full frame“ snímače a má rovnakú veľkosť, ako vo fotoaparáte Hasselblad X1D. S efektívnym rozlíšením 51,4 megapixelov ponúkne snímač nielen detaily a kvalitu obrazu, akú vyžadujú profesionáli, ale aj schopnosť snímania v rôznych pomeroch strán bez straty kvality. Patria medzi ne pomery 4:3, 3:2, 1:1, 4:5, 6:7 a 6:17.

Fotoaparát Fujifilm GFX 50S sa vyznačuje poriadne veľkým snímačom CMOS s rozlíšením 51,4 megapixlov

Vďaka bezzrkadlovému nastaveniu dokázal Fujifilm zraziť veľkosť fotoaparátu, ktorý sa tak dá porovnávať s niektorými full frame zrkadlovkami. Ďalšou výhodou nevyužitia zrkadla je to, že pohyb zrkadla môže mať za následok stratu ostrosti.

Fotoaparát Fujifilm GFX 50S nemá zrkadlo, čo prispieva k ostrejším záberom

Čo sa týka dizajnu, fotoaparát GFX 50S zdedil veľa prvkov z rady X a ponúka dostatok fyzických tlačidiel a číselníkov. Na zadnej strane sa nachádza výklopný displej a fotoaparát je vybavený aj odnímateľným elektronickým hľadáčikom, ktorý sa dá tiež naklápať pod uhlom podľa toho, čo snímate. Medzi voliteľné príslušenstvo patrí vertikálny držiak s batériou.

Fujifilm predstavila k fotoaparátu GFX 50S aj šesť objektívov s bajonetom G

Fujifilm si uvedomuje že takýto fotografický systém je bez poriadnych objektívov nepoužiteľný a tak k fotoaparátu vydáva aj šesť objektívov s bajonetom G. Patria medzi ne 63 mm F4, 32-64 mm F4 Zoom, 120 mm F4 Macro, 110 mm F2 stredný telefoto objektív, 23 mm F4 ultra širokouhlý objektív a objektív 45 mm F2.8.

Cena fotoaparátu Fujifilm GFX 50S zatiaľ nie je známa, ale mala by sa pohybovať niekde pod hranicou 10 000 dolárov. Pri vydaní začiatkom roku 2017 bude súčasťou balenia aj odnímateľný hľadáčik.

Fotoaparát Fujifilm GFX 50S si prepožičal diajnové prvky zo série X