Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kärcher AF 100: Všestranná čistička vzduchu do väčších priestorov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prach, peľ, zápach či chemické plyny, určite nápor týchto nežiaducich elementov vo vzduchu poznáte. Najmä ak ste alergici. Veru kvalita vzduchu na mnohých pracoviskách a v domácnostiach nie je vždy optimálna. Pomôcť by ale mali práve technológie. Nemecký výrobca Kärcher ich sústredil do zaujímavej mobilnej čističky vzduchu. Tá dokonca využíva aj presný laserový senzor, pomocou ktorého dokáže nepretržite sledovať vzduch v miestnosti a riadiť automatický režim.

Kvalita vzduchu na mnohých pracoviskách nebýva vždy optimálna a v uzavretých priestoroch môže byť zlý vzduch navyše aj plný choroboplodných zárodkov. Kärcher preto už dávnejšie priniesol profesionálny stroj na čistenie vzduchu AFG 100. Ten sa vyznačuje inovatívnou technológiou pre odstránenie škodlivých mikroorganizmov z ovzdušia.

„Je to plazmový generátor v prípade AFG, ktorý naozaj zničí dá sa povedať 99 percent baktérií, vírusov. Slúži vyslovene na dezinfekciu vzduchu. Nie je potrebná žiadna údržba plazmového filtru a takisto nie je potreba výmena, ako pri bežných filtroch,“ vysvetľuje pán Juraj Mikulášik, Kärcher Slovakia.

K čističke vzduchu AFG 100 pridal nemecký výrobca aj druhý model s označením AF 100, ktorý je prednostne určený na všestranné čistenie vzduchu. K tomu využíva tradičnejší spôsob v podobe veľkých vymeniteľných filtrov, ktoré sa vzájomne odlišujú filtračnými schopnosťami prispôsobenými pre rôzne situácie. Okrem štandardného univerzálneho filtra, ktorý má široké spektrum účinnosti, sú k dispozícii aj ďalšie štyri špecializované filtre.

„V prípade chrípkového obdobia môžeme použiť filter Health Care, ktorý zachytáva práve tie vírusy, ktoré sa šíria vzduchom. Alebo napríklad zase v prípade letných mesiacov, keď často krát si ľudia otvárajú okná do ulice, tak práve ten smogový filter, ktorý nám naozaj zachytí nielen ten nežiaduci zápach z tej ulice, ale samozrejme v prvom rade ten ťažký smog.“

Nezabudlo sa samozrejme ani na alergikov, ktorým zasa pomôže antialergénny filter pre zachytávanie peľov a iných dráždivých látok. K dispozícii je aj takzvaný TVOC filter.

„Filter nám dokáže prečistiť nové budovy a zrekonštruované budovy. Ale takisto je veľmi vhodný napríklad do kozmetických salónov, do drogérií, farby – laky. Všade tam, kde sa naozaj nachádzajú výpary, ktoré nie sú pre ten organizmus dobré.“

Výmena filtra je pritom jednoduchá a mal by ju zvládnuť bežný používateľ bez potreby odborného zásahu. Okrem hlavných filtrov sú čističky vzduchu AF 100 vybavené aj takzvanými pred-filtrami.

„Tieto pred-filtre nám slúžia na zachytenie hrubej nečistoty, aby zbytočne neprichádzalo k častej výmene hlavných filtrov.“

Kvalitu ovzdušia v miestnosti pritom meria zabudovaný laser v prednom paneli čističky, ktorý v automatickom režime neustále sleduje okolité prostredie.

„Laser vlastne zmeria hodnoty pevných častíc v metri kubickom a na základe toho vyhodnotí potrebu zvýšiť alebo znížiť výkon zariadenia. Rovnako sa na prednom paneli nachádza aj odpočítavanie životnosti filtra a ako náhle má filter nižšiu životnosť ako 72 hodín, tak stroj nás na to upozorní.“

Okolo predného panela je vedený tenký rámik s LED diódami, ktoré zmenou farby vizuálne informujú používateľa o aktuálnom stave ovzdušia. Na vrchnom paneli čističky je umiestnené dotykové ovládanie s tromi stupňami manuálneho nastavenia ventilátora. No používatelia zrejme najviac ocenia automatický režim prevádzky, ktorý zabezpečí pomerne rýchle vyčistenie vzduchu aj v rozľahlých miestnostiach.

„V zásade nám stačí len zapnúť stroj. Zapne sa nám automatický režim a o všetko sa stará stroj a udržiava vlastne tú miestnosť čistú. Čo je zaujímavé, tak tento stroj dokáže miestnosť do 100 metrov vyčistiť za menej ako 5 minút.“

Napriek pôsobivému výkonu sa môže čistička vzduchu AF 100 pochváliť aj relatívne tichou prevádzkou.

„Hladina hluku tohto zariadenia je len 30 decibelov, čiže je to menej ako ľudská reč. Rovnako má zariadenie nočný režim, kedy vlastne beží na najnižšie otáčky s najnižšou hlučnosťou a rovnako sa vypnú všetky osvetlenia, aby človek mohol v kľude spať.“

Ďalšou výhodou stroja z dielne nemeckého Kärcheru je nepochybne aj jeho vysoká mobilita.

„Dokáže zvládnuť rôzne typy miestností v kanceláriách. V prípade potreby presunu stroja je to podstatne jednoduchšie, keďže na spodku sú kolieska a dokážete to kvázi ako kontajner presúvať,“ uzatvára pán Juraj Mikulášik, Kärcher Slovakia.

Kvalitu vzduchu rozhodne netreba podceňovať, či už z pohľadu nášho zdravia alebo aj pracovného výkonu. Predsa len čistý vzduch môže znamenať aj čistú hlavu a teda lepšie sústredenie sa. V tomto smere by pomocníkom mohla byť čistička vzduchu Kärcher AF 100. Vďaka svojmu výkonu, všestrannosti a mobilite si môže nájsť svoje miesto nielen vo veľkých kanceláriách a priestoroch, kde sa vyskytuje väčší počet ľudí, ale dokonca aj vo veľkých rodinných domoch či priestranných bytoch.