Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Použité jednorazové rúška by mohli nájsť využitie v pevnejšom betóne

Použité jednorazové rúška by mohli nájsť využitie v pevnejšom betóne
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 4. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V posledných rokoch sa jednorazové rúška na tvár stali veľmi hojným odpadom. V skutočnosti však môžu mať ďalšie využitie, pretože nedávny výskum ukázal, že by mohli spevniť betón, ak sa doň pridajú.

Predchádzajúce štúdie naznačili, že betón je menej náchylný na praskanie, keď sa doň pred jeho vyliatím primiešajú drobné výstužné vlákna. Vzhľadom na túto skutočnosť sa vedci z Washingtonskej štátnej univerzity zaujímali, či by zdrojom týchto vlákien mohla byť polypropylénová alebo polyesterová tkanina, ktorá sa nachádza vo vyradených jednorazových rúškach na tvár.

Aby to zistili, výskumníci začali tým, že z jednorazových chirurgických rúšok odstránili kovové nosové mostíky a bavlnené ušné pútka a potom rozdrvili zvyšnú tkaninu na vlákna s dĺžkou od 5 do 30 milimetrov. Potom vlákna ošetrili roztokom oxidu grafénového. Ten na nich vytvoril povlak, čím im dodal dodatočnú plochu, ktorá im pomohla spojiť sa s bežne používaným portlandským cementom. Do tohto cementu, ktorý je spojivom v betóne, sa pridávali v objeme 0,1 percenta.

Kus materiálu jednorazového rúška (vpravo) spolu s niektorými vláknami použitými v štúdii.

Keď sa cement vystužený vláknami testoval mesiac po vytvrdnutí, zistilo sa, že vykazuje o 47 percent vyššiu pevnosť v ťahu ako neupravený portlandský cement. Treba poznamenať, že pridanie vlákien spôsobilo mierne zníženie pevnosti v tlaku, hoci to bolo len o 3 percentá.

„Táto práca ukazuje jednu z technológií, ako odkloniť použité rúška z prúdu odpadu a nájsť im vysokohodnotné použitie,“ povedal vedúci vedec, profesor Xianming Shi.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Materials Letters.

Vedci rozdrvili chirurgické rúška na vlákna, ktoré pred zmiešaním s cementom ošetrili vodným roztokom oxidu grafénu.