Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ekologickejší cement môže byť vyrábaný z priemyselného kalu a močoviny

Ekologickejší cement môže byť vyrábaný z priemyselného kalu a močoviny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výroba tradičného portlandského cementu je významným zdrojom emisií skleníkových plynov, pretože zložky sa musia zahrievať na veľmi vysoké teploty. To však nie je prípad novo vyvinutého biocementu, ktorý obsahuje aj odpadové materiály.

Tento biocement bol vyvinutý na singapurskej Technickej univerzite Nanyang (NTU) a vyrába sa z dvoch hlavných látok. Prvou z nich je priemyselný karbidový kal, ktorý je vedľajším produktom pri výrobe acetylénu, a močoviny, ktorá sa získava z moču cicavcov, ako sú ľudia, kravy alebo ošípané.

Kal sa najprv spracuje kyselinou, čím sa z neho vytvorí rozpustný vápnik. K tomuto vápniku sa potom pridá močovina, čím sa vytvorí takzvaný cementačný roztok. Do tohto roztoku sa následne pridajú špeciálne baktérie, ktoré rozkladajú močovinu na uhličitanové ióny.

Stará socha ruky Budhu, pred a po oprave novým biocementom.

Potom v procese nazývanom ako „mikrobiálne indukované zrážanie kalcitu“ tieto uhličitanové ióny reagujú s rozpustnými vápenatými iónmi za vzniku tvrdého, pevného uhličitanu vápenatého. Keď sa zmes počas tejto reakcie spojí s pieskom alebo zeminou, uhličitan vápenatý spojí častice piesku / zeminy a vyplní priestory medzi nimi. Výsledkom je pevný blok materiálu, ktorý je odolný voči presakovaniu vody, ktorý má rovnakú farbu ako pôvodný piesok alebo pôda. Celý výrobný proces navyše prebieha pri izbovej teplote.

Dr. Wu Shifan (vľavo) a profesor Chu Jian so vzorkami biocementu.

Medzi možné spôsoby využitia tohto biocementu patrí spevňovanie podložia na staveniskách, znižovanie erózie pláží vytvorením tvrdej kôry na povrchu piesku a budovanie sladkovodných nádrží. Materiál sa už dokonca použil na vyplnenie trhlín a obnovu častí poškodených kamenných pamiatok.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Journal of Environmental Chemical Engineering.