Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómny stavebný robot od HP tlačí pôdorysy z výkresov na podlahu

Autonómny stavebný robot od HP tlačí pôdorysy z výkresov na podlahu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 9. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť HP predstavila malého robota, ktorý podľa nej dokáže výrazne urýchliť stavebné práce tým, že autonómne tlačí pokyny zo stavebných výkresov priamo na podlahu. Odolný, pojazdný a mimoriadne presný robot s názvom Siteprint sa tak môže stať super rýchlym nástrojom na rozvrhovanie staveniska.

Robot nahrádza časovo náročný manuálny proces rozvrhovania staveniska a pomocou rôznych atramentov umiestňuje presné čiary, presné krivky a verné reprodukcie zložitých tvarov na všetky druhy podláh, od poréznych povrchov, ako je betón a preglejka, až po terrazzo, vinyl alebo epoxid.

Autonómny stavebný robot HP SitePrint.

Nevyžaduje dokonale hladkú alebo čistú podlahu - v skutočnosti si poradí s určitým stupňom nerovnosti povrchu a prekážkami vysokými až 2 centimetre. Má zabudované snímače pre detekciu prekážok a pre zabránenie pádu z výšky, ktoré zaistia jeho úplne autonómnu prevádzku, aby mohol bez problémov pracovať okolo rôznych prekážok, aj keď nie sú v plánoch.

Okrem plánovacích čiar dokáže na podlahu vytlačiť viac-menej čokoľvek iné, čo je potrebné, vrátane textových poznámok. Operátori ho nastavujú pomocou cloudových nástrojov na prípravu práce, správu vozového parku a sledovanie. Robota môžu spustiť na stavbe pomocou tabletu s dotykovou obrazovkou a „totálnej stanice“ namontovanej na statíve.

Autonómny stavebný robot HP SitePrint.

„Existujúci manuálny proces rozvrhovania môže byť pomalý a náročný na prácu,“ povedal Albert Zulps, riaditeľ pre nové technológie v spoločnosti Skanska - globálnej stavebnej a developerskej spoločnosti, ktorá v súčasnosti používa systém SitePrint na dvoch svojich projektoch v USA. „Napriek tomu, že ho vykonávajú odborníci, vždy existuje riziko ľudskej chyby, čo môže mať za následok nákladné prepracovanie. Odborníci na rozvrhovanie sú vzácnym zdrojom, ktorý má veľkú pridanú hodnotu z hľadiska plánovania a stratégie, ale často nakoniec venujú väčšinu svojho času manuálnej realizácii. HP SitePrint nám umožňuje robiť viac s menším množstvom, pomáha skrátiť časové plány vďaka oveľa rýchlejšiemu procesu rozvrhovania a umožňuje operátorom sústrediť sa na iné dôležité činnosti, ako je napríklad kontrola kvality“.

Autonómny stavebný robot HP SitePrint.