Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Volvo sa snaží vyčistiť stavebníctvo elektrickým domiešavačom

Volvo sa snaží vyčistiť stavebníctvo elektrickým domiešavačom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 2. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V rámci dohody o partnerstve uzavretej v roku 2021 prevzala spoločnosť Cemex, ktorá sa zaoberá výrobou stavebných materiálov, prvé plne elektrické ťažké nákladné vozidlo na miešanie betónu od spoločnosti Volvo Trucks, ktoré by malo začať fungovať už tento mesiac v nemeckom Berlíne.

Spoločnosť Volvo uviedla na trh svoje prvé plne elektrické nákladné vozidlá už v roku 2018 a jej cieľom je, aby do roku 2030 bola polovica jej celkového predaja elektrická na ceste k úplne „bezfosílnemu“ sortimentu výrobkov do roku 2040. Volvo v súčasnosti ponúka rad elektrických nákladných vozidiel na odvoz odpadu, prepravu tovaru a stavebné vozidlá s celkovou hmotnosťou od 16 do 44 ton.

Elektrický domiešavač má batériu, ktorá sľubuje celodennú prevádzku na jedno nabitie.

Nový elektrický domiešavač vychádza z radu FMX Electric, ktorý spoločnosť Volvo predstavila v roku 2021. Vozidlo s rázvorom 4 100 milimetrov je vybavené 360 kWh batériou, ktorá sľubuje, že počas pravidelnej prevádzky „zvládne celodennú prácu na jediné nabitie“. Hydraulická nadstavba domiešavača údajne získava energiu z trakčnej batérie. Vozidlo je vybavené dvoma elektromotormi s celkovým trvalým výkonom 330 kW (450 konských síl) a poháňa ho automatická prevodovka I-Shift, kde elektronická riadiaca jednotka riadi spojku a radenie.

Elektrický domiešavač betónu FMX je výsledkom dohody o spolupráci medzi spoločnosťami Volvo Trucks a Cemex.

„Obe naše spoločnosti sa zaviazali k ambicióznym cieľom v oblasti udržateľnosti a spolupráca je spôsob, ako ich dosiahnuť,“ povedal Roger Alm, prezident spoločnosti Volvo Trucks. „Spoločne sa budeme usilovať o zavedenie CO2 neutrálnej dopravy v stavebníctve. Naše elektrické nákladné vozidlá majú nulové emisie a ich tichá prevádzka zároveň poskytuje lepšie životné prostredie pre ľudí pracujúcich na stavenisku, ako aj pre obyvateľov žijúcich v meste“.

Očakáva sa, že elektrické domiešavače betónu FMX budú uvedené do prevádzky v betonárni v berlínskej štvrti Spandau ešte tento mesiac.

"Prvé plne elektrické a bezemisné ťažké domiešavače betónu na svete" začnú tento mesiac pracovať v betonárni v Berlíne.