Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ohňovzdorný obkladový materiál vyrobený z recyklovaného skla

Ohňovzdorný obkladový materiál vyrobený z recyklovaného skla
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci je sklo známe tým, že je plne recyklovateľné, v skutočnosti sa ho recykluje oveľa menej ako by sa mohlo. V budúcnosti by to mohol zmeniť aj nový ekologický a ohňovzdorný materiál na obkladanie budov na báze recyklovaného skla, ktorý vyvinul tím výskumníkov z austrálskej univerzity RMIT.

Na rozdiel od opláštenia, ktoré sa aplikuje priamo na vonkajší povrch budovy, sa obkladový materiál aplikuje tak, že medzi ním a stenou je úzka vzduchová medzera. Okrem iného tak pomáha budovám zadržiavať teplo, odolávať dažďovej vode, blokovať okolitý hluk a často aj celkovo vyzerať krajšie.

Nový obkladový materiál, ktorý vyvinul tím z austrálskej univerzity RMIT, sa skladá z 83 % z mletého skla, ktoré by inak skončilo na skládke. Medzi jeho ďalšie zložky patria polymérne spojivá a protipožiarne prísady.

Tieto spojivá sú dôležité, pretože vďaka nim je obklad oveľa pevnejší ako predtým vyvinuté celosklenené obkladové materiály, ktoré boli zvyčajne krehké. Nehorľavé prísady sú samozrejme tiež veľmi dôležité, najmä vzhľadom na skutočnosť, že ak sa obklad zapáli, medzera medzi ním a budovou pôsobí ako komín, čo požiar ešte zhoršuje.

Doc. Dilan Robert (vľavo) a doc. Everson Kandare so vzorkami obkladu z recyklovaného skla.

Ako ďalší bonus sa uvádza, že obkladový materiál z recyklovaného skla je lacný, odolný voči vode a spĺňa požiadavky na konštrukciu. V súčasnosti sa komercializuje prostredníctvom partnerstva so spoločnosťou Livefield, ktorá sa zaoberá materiálovými technológiami.

„Použitím veľkého množstva recyklovaného skla v obkladoch budov, pričom sa zabezpečí, že spĺňajú normy požiarnej bezpečnosti a iné normy, pomáhame nájsť riešenie veľmi reálneho problému s odpadom,“ povedal vedúci vedec, docent Dilan Robert z RMIT. „Opätovné použitie skla, ktoré by inak skončilo na skládke, prinesie environmentálne, ekonomické a sociálne výhody“.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Construction and Building Materials.