Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ekologické sklo LionGlass je až 10 násobne odolnejšie ako bežné sklo

Ekologické sklo LionGlass je až 10 násobne odolnejšie ako bežné sklo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 7. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Napriek mnohým výhodám má sklo jednu veľkú nevýhodu, ktorou je jeho krehkosť. No inžinieri z Pennsylvánskej štátnej univerzity vyvinuli LionGlass, nový typ materiálu, ktorý je nielen 10-krát odolnejší voči poškodeniu, ale vyžaduje si podstatne menej energie na výrobu.

Najbežnejšie používaná forma skla, ktorú nájdete vo všetkom od okien po poháre na pitie, je technicky známa ako sodnovápenatokremičité sklo. Výroba tohto bežného materiálu si vyžaduje pece, ktoré dosahujú teplotu až 1 500 °C, čo samozrejme spotrebuje veľa energie a uvoľňuje obrovské množstvo oxidu uhličitého do atmosféry. Okrem toho je toto sklo vyrobené z kremičitého piesku, sódy a vápenca, z ktorých posledné dve zložky pri roztavení uvoľňujú CO2.

Výskumníci z Pennsylvánskej štátnej univerzity však vylepšili recept na výrobu skla, ktoré je šetrnejšie k životnému prostrediu a zároveň je oveľa pevnejšie. Rodina nových sklenených kompozícií, ktorú tím nazýva ako LionGlass, vymieňa sódu a vápenec za „nekarbonátové“ materiály, ktorých presné zloženie nie je vzhľadom na patent v konaní stále zverejnené. Výmenou uhličitanov sa nielen znížia priame emisie počas tavenia, ale znížia sa požadované teploty až o 400 °C. To zase znižuje spotrebu energie asi o 30 % a tým teda aj emisie.

Vzorky LionGlass, nového materiálu, ktorý je najmenej 10-krát odolnejší voči prasknutiu ako bežné sklo a jeho výroba je oveľa šetrnejšia k životnému prostrediu.

No ešte lepšie je zistenie, že niektoré kompozície LionGlass sa môžu pochváliť odolnosťou proti praskaniu, ktorá bola najmenej 10-krát vyššia ako odolnosť štandardného sodnovápenatého skla. Tím testoval vzorky pod diamantovým indentorom Vickers a zistil, že sklo neprasklo ani pri silovom zaťažení 1 kg. Pre porovnanie, bežné sklo začne praskať pri zaťažení len 0,1 kg. A odolnosť proti prasknutiu LionGlass je pravdepodobne ešte vyššia, ale bola taká vysoká, ako len testovacie zariadenie mohlo merať.

Tím hovorí, že výhody skla LionGlass by sa mohli znásobiť v reálnom svete. Vďaka vyššej pevnosti môžu byť výrobky z materiálu tenšie a ľahšie. Tím požiadal o patent a dúfa, že ho čoskoro bude môcť uviesť na trh.