Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Murársky robot teraz postaví steny veľkosti tenisového kurtu za 4 hodiny

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 10. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výnimočný murársky robot Hadrian X príde na stavenisko, pričom vyzerá ako bežné nákladné auto, potom vysunie 32 metrové rameno a začne presne klásť až 300 veľkých tvárnicových blokov za hodinu.

Tento austrálsky robot bol prvýkrát predstavený už v roku 2015, kedy to bol len prototyp namontovaný na rýpadle. Už vtedy bol schopný postaviť tehlovú konštrukciu domu plnej veľkosti za približne dva dni. To je podľa spoločnosti FBR asi 20-krát rýchlejšie ako dokáže ľudský murár.

Teraz, v roku 2023, sa začína murársky robot komerčne zavádzať. Spoločnosť FBR postavila svoj prvý systém Hadrian-X „next gen“ a minulý mesiac vytvorila nový rýchlostný rekord so svojou prvou testovacou zostavou v teréne, pričom preukázala trvalú rýchlosť viac ako 300 tvárnicových blokov za hodinu pri testovaní a kalibrácii celého systému.

Komerčná verzia murárskeho robota Hadrian X.

Robot dokáže zvládnuť murovať aj veľké tvárnicové bloky, ktoré majú hmotnosť 45 kilogramov a majú rozmery 600 x 400 x 300 mm. Tento stroj je schopný položiť približne 70 metrov štvorcových zvislej steny každú hodinu. To je asi štvrtina tenisového kurtu. Spoločnosť FBR v skutočnosti očakáva, že to bude oveľa rýchlejšie. Jej menovitá maximálna rýchlosť je 500 blokov za hodinu.

Po príchode na miesto je robot Hadrian X ovládaný tabletom a bude klásť tvárnicové bloky s presnosťou podľa CAD projektu. Pracovníci naložia murované bloky do zadnej časti nákladného vozidla paletou, potom ich roboty rozbalia a v prípade potreby pomocou kotúčovej píly narežú na požadovanú veľkosť. Potom sa jeden po druhom posielajú dolu stredom ramena výložníka na malých člnoch, natierajú sa špeciálnym stavebným lepidlom namiesto malty a položia sa na miesto, kde sú suché a bezpečné do 45 minút.

Komerčná verzia murárskeho robota Hadrian X.

Teleskopické rameno systému Hadrian X je dostatočne dlhé na to, aby postavilo trojpodlažné stavby a môže pracovať 24 hodín denne, 7 dní v týždni, zjavne za väčšiny poveternostných podmienok. Spoločnosť FBR má vo výstavbe druhého a tretieho robota a prvý a druhý bude čoskoro odoslaný do USA, aby tam predvádzal svoje schopnosti a pustil sa priamo do výstavby „Wall as a Service“ podniku FBR na Floride.

Pozrite si rekordný prvý test nového systému vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.

Komerčná verzia murárskeho robota Hadrian X.