Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Betón na báze skla umožnil ekologickejšiu výstavbu mostov v Kanade

Betón na báze skla umožnil ekologickejšiu výstavbu mostov v Kanade
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výroba cementu používaného v betóne je hlavnou príčinou emisií CO2 na celom svete, preto sa architekti z firmy Provencher Roy rozhodli použiť pre výstavbu dvojice mostov v Kanade ekologickejšiu alternatívu. Mosty boli postavené z betónu, ktorý obsahoval recyklované sklo z miestnych zdrojov, čím sa výrazne znížila emisia skleníkových plynov.

Darwinove mosty sa nachádzajú na ostrove Nuns' Island v Montreale a nahradili dvojicu mostov, ktoré sa používali takmer 60 rokov. Ich chodníky boli príliš úzke a v priechode pod mostmi sa začali zhromažďovať kaluže vody.

Nové mosty boli pritom postavené z betónu liateho na mieste, v ktorom sa ako spojivo namiesto cementu použila zmes 10 % jemne mletého recyklovaného skla. Spoločnosť Provencher Roy tvrdí, že sa tým znížili emisie skleníkových plynov o pôsobivých 40 ton.

Nové Darwinove mosty v Kanade boli postavené z betónu na báze skla.

„Tento prelomový projekt vychádza zo 17 rokov výskumu integrácie mletého skla do občianskej infraštruktúry v spolupráci s Université de Sherbrooke a Ville de Montréal,“ uviedla spoločnosť Provencher Roy. „Tento 100 % québéeský patentovaný vynález GGP (ground-glass pozzolans, čiže puzolánové zemné sklo) bol prvý krát na svete pridaný ako spojivo, čo umožnilo projektu priamo ovplyvniť životné prostredie znížením emisií skleníkových plynov. Použité GGP nahradilo bežne používaný cement, a ktoré predstavuje 40 000 kg lokálne recyklovaného skla a 70 000 fliaš od vína“.

Nové Darwinove mosty v Kanade boli postavené z betónu na báze skla.

Mierne zakrivené nové mosty, každý z nich sa rozprestiera v dĺžke 37 metrov, sú výrazným zlepšením oproti svojim predchodcom. Môžu sa pochváliť lepšou bezpečnosťou a prístupnosťou pre chodcov a cyklistov, novým LED osvetlením a širšími chodníkmi. Okrem toho pribudla nová plocha plná sviežej zelene, ktorá oživuje odhalený betón.

Nové Darwinove mosty sa už nejaký čas používajú, ale len nedávno boli oficiálne otvorené. Ak bude všetko v poriadku, očakáva sa, že zostanú v prevádzke viac ako 125 rokov.

Nové Darwinove mosty v Kanade boli postavené z betónu na báze skla.