Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cementový kompozit inšpirovaný lastúrami je až 19-krát pružnejší

Cementový kompozit inšpirovaný lastúrami je až 19-krát pružnejší
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inšpirovaní lesklou výstelkou lastúr mäkkýšov vytvorili vedci cementový kompozit, ktorý je až 19-krát pružnejší a 17-krát odolnejší voči prasklinám ako bežný cement. Jeho vlastnosti by sa mohli uplatniť v krehkých keramických materiáloch, ako je porcelán a betón.

Príroda je známa tým, že vyvíja ľahké a zároveň odolné materiály s použitím obmedzených, skromných materiálov usporiadaných do dômyselnej architektúry. Vezmime si napríklad perleť. Lesklá vnútorná výstelka schránok niektorých mäkkýšov je organicko-anorganický kompozit, ktorý sa skladá z 3D tehlového a murivového vzoru zo šesťuholníkových plátov aragonitu, tvrdého minerálu, zlepeného mäkkým, hyperelastickým biopolymérom.

Hoci sú pláty aragonitu veľmi krehké, pružnosť biopolyméru im umožňuje posúvať sa v reakcii na ťahové napätie, vďaka čomu je perleť pevný materiál, ktorý sa môže výrazne deformovať pred zlomením. Výskumníci z Katedry stavebného a environmentálneho inžinierstva na Princetonskej univerzite teraz vytvorili nový, lepší cementový kompozit napodobnením architektúry prírodnej perlete.

„Táto synergia medzi tvrdými a mäkkými zložkami je rozhodujúca pre pozoruhodné mechanické vlastnosti perlete,“ povedal Shashank Gupta, hlavný autor štúdie. „Ak dokážeme vytvoriť betón tak, aby odolával šíreniu trhlín, môžeme ho urobiť pevnejším, bezpečnejším a odolnejším.“

Prírodná perleť sa skladá z plátov aragonitu zlepených hyperelastickým biopolymérom.

Na výrobu kompozitného materiálu pripomínajúceho perleť výskumníci vytvorili listy so šesťuholníkových plátov z cementovej pasty a navrstvovali ich oddelené polyvinyl siloxanom (PVS), ktorý pôsobil ako hyperelastický biopolymér. Mechanická odozva kompozitu sa potom testovala pomocou nosníkov vyrobených z tohto materiálu a porovnávala sa s nosníkmi vyrobenými z pevnej (monolitickej) liatej cementovej pasty.

Nosníky boli podrobené skúške trojbodovým ohybom so zárezmi, pri ktorej sa v strede nosníka vyvíja tlak smerom nadol a na každom konci tlak smerom nahor, aby sa vyhodnotila odolnosť voči trhlinám alebo pevnosť v lome. Skúšky ukázali, že „tvrdé“ nosníky z liatej cementovej pasty boli krehké; keď dosiahli bod porušenia, náhle a úplne sa zlomili, pretože nemali žiadnu pružnosť. Naproti tomu kompozitné nosníky podobné perleti vykazovali 19-násobnú pevnosť v ťahu a 17,1-násobnú pevnosť v lome oproti kontrolným nosníkom, pričom si zachovali takmer rovnakú pevnosť ako pred testami.

Schéma cementového kompozitu podobného perleti, ktorý vytvorili výskumníci.

„Naším prístupom inšpirovaným biotechnikou nie je jednoduché napodobňovanie mikroštruktúry prírody, ale učenie sa zo základných princípov a ich využitie pri navrhovaní materiálov vyrobených človekom,“ povedal Reza Moini, zodpovedajúci autor štúdie. „Jedným z kľúčových mechanizmov, ktoré robia perleťovú škrupinu pevnou, je kĺzanie plátov na úrovni nanometrov. V tejto práci sa zameriavame na mechanizmus kĺzania plátov pomocou inžinierstva zabudovanej tabuľkovej štruktúry cementovej pasty v rovnováhe s vlastnosťami polyméru a rozhrania medzi nimi. Inými slovami, úmyselne navrhujeme defekty v krehkých materiáloch ako spôsob, ako ich konštrukčne spevniť.“

Samozrejme, tieto výsledky boli dosiahnuté v laboratóriu. Výskumníci plánujú testovať bioinšpirovaný cementový kompozit v reálnych podmienkach a skúmajú, či sa jeho mechanické vlastnosti dajú využiť na zvýšenie odolnosti proti prasklinám iných materiálov, ako sú betón a porcelán. Štúdia bola nedávno uverejnená v magazíne Advanced Functional Materials.

Vysoko flexibilný cementový kompozit odolný voči praskaniu inšpirovaný architektúrou schránok mäkkýšov.