Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchla výstavba vojenských kasární s najväčšou 3D tlačiarňou na svete

Rýchla výstavba vojenských kasární s najväčšou 3D tlačiarňou na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

S technológiou 3D tlače sa čoraz viac začína experimentovať v stavebníctve a takéto 3D tlačené konštrukcie by mohli byť ideálne aj pre armádu. Je to aj z toho dôvodu, že táto technológia už je relatívne mobilná a lacná. Myslí si to aj oddelenie americkej armády US Marine Corps Systems Command (MCSC), ktoré sa nedávno rozhodlo postaviť prototyp betónových kasární v priebehu dvoch dní s pomocou údajne „najväčšej 3D tlačiarne na svete“.

Tím MCSC Additive Manufactoring spolupracoval počas výstavby prototypu 3D tlačených kasární  s I Marine Expeditionary Force. Kasárne vyrástli už za dva dni v Centre pre inžiniersky výskum a vývoj v Champaign, v štáte Illinois. Na vybudovanie hrubej stavby kasární s plochou 46 metrov štvorcových bola použitá stavebná 3D tlačiareň, ktorá je podľa MCSC najväčšou takouto tlačiarňou na svete. Výstavbu zvládla už za 40 hodín, pričom vybudovanie podobných kasární z dreva trvá približne päť dní.

Oddelenie americkej armády postavilo prototyp betónových kasární s pomocou "najväčšej 3D tlačiarne na svete".

Najprv bol vytvorený počítačový model a na stavenisku sa rozostavila 3D tlačiareň. Samotný proces výstavby betónovej konštrukcie pozostával z tlačenia extrudovaného cementu cez trysku do vrstiev zvlnených stien. Potom zrejme už ručne bola postavaná strecha a osadili sa okná a dvere.

MCSC chce teraz vykonať viac výskumu, aby sa zistilo, či sa táto technológia rýchlej a lacnej výstavby kasární dá použiť aj v teréne a či sa konštrukčný proces ešte nedá viac vylepšiť. Jedným z návrhov použitie automatizovaného čerpania a miešania cementu, čo by mohlo zrýchliť proces iba na jeden deň.

3D tlačiareň zvládla postaviť hrubú stavbu už za 40 hodín.