Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Budova v tvare kocky v Berlíne má kancelárie ovládané aplikáciou

Budova v tvare kocky v Berlíne má kancelárie ovládané aplikáciou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Cube Berlin od spoločnosti 3XN je názov novej ambicióznej kancelárskej budovy s podobou veľkej sklenenej kocky, ktorá vyrástla v nemeckom Berlíne. Táto futuristická budova pritom poskytne administratívnym pracovníkom vysokú mieru kontroly nad pracovným prostredím pomocou mobilnej aplikácie, ktorá sa v priebehu času „učí“ ich zvyky.

Administratívna budova Cube Berlin meria 42,5 m v oboch smeroch a jej fasáda tvoria veľké sklenené trojuholníky, ktorých niektoré časti sú zatlačené dovnútra. Za týmito trojuholníkmi sú na každom podlaží vonkajšie terasy. Strecha je pritom navrhnutá ako „piata fasáda“ a poskytuje veľkú terasu vhodnú na relaxáciu a organizovanie podujatí. Spoločnosť 3XN tiež tvrdí, že budova je napriek všetkému tomuto zaskleniu aj energeticky úsporná.

Je to údajne možné vďaka „osmotickej povahe konštrukcie a premyslenému dizajnu, ktorý zahŕňa priekopnícke aplikácie solárnych vrstiev umiestnených na vonkajšej strane dvojitej fasády. To, okrem súboru technických riešení, ktoré zahŕňajú zachytávanie energie teplom, umožňuje Cube Berlin pôsobiť ako vysoko energeticky účinná plne zasklená budova“.

Nová kancelárska budova Cube Berlin.

Bohužiaľ nie sú k dispozícii žiadne zábery interiéru, no úžitková plocha budovy má 19 500 metrov štvorcových, z toho zhruba 10 000 metrov štvorcových, rozložených na 10 poschodiach, zaberajú kancelárske priestory. V budove sa nachádzajú konferenčné miestnosti, trh s potravinami a veľká vstupná hala.

Okrem fascinujúcej presklenej fasády je najzaujímavejšou črtou Cube Berlin to, čo spoločnosť 3XN nazvala ako „digitálny mozog“. Ten umožňuje administratívnym pracovníkom vo výraznej miere kontrolovať pracovné prostredie pomocou mobilnej aplikácie, vrátane prístupu do budovy, nastavenia osvetlenia, kúrenia, chladenia, či dokonca rezervácie miestností a parkovacieho miesta, objednávania jedla, nabíjania elektromobilov a e-bicyklov a ďalšie funkcie.

Nová kancelárska budova Cube Berlin.

Informácie o prevádzke budovy sú uložené na serveri, ktorý prepája jednotlivé inteligentné systémy Cube Berlin. Spotreba energie sa monitoruje a algoritmy umelej inteligencie sa učia v priebehu času tak, aby sa zabezpečila vysoké energetická účinnosť v súlade so zvyklosťami administratívnych pracovníkov.

To všetko by malo začať fungovať už čoskoro, pretože administratívni pracovníci by sa mali do nových kancelárskych priestorov presunúť už v priebehu marca.

Nová kancelárska budova Cube Berlin.