Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrické rýpadlo-nakladač Volvo bude pracovať na stavbe v Paríži

Elektrické rýpadlo-nakladač Volvo bude pracovať na stavbe v Paríži
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po tom, čo spoločnosť Volvo nasadila na skúšku v lome v roku 2018 svoje elektrické ťažké stroje, teraz poskytla svoje prvé vozidlo s čisto elektrickým pohonom pre stavebníctvo vo Francúzsku. Kompaktné elektrické rýpadlo-nakladač bolo dodané spoločnosti Eiffage, spolu s nákladným autom skupiny FE Electric.

Nákladné vozidlo FE Electric je v predaji už od roku 2019 a bolo navrhnutý tak, aby riešilo distribúciu v mestách, na menších stavbách, v obslužných službách a v chladiarenskej doprave. Má dva elektromotory a dvojstupňovú prevodovku, so špičkovým výkon 400 kW a krútiacim momentom 850 Nm. Môže byť dodávané až so štyrmi akumulátormi, každý s kapacitou 50 kWh. Vozidlo predané spoločnosti Eiffage bolo dodané s elektricky poháňaným ramenom a ide o prvé vozidlo FE Electric vo Francúzsku.

Na stavbu prichádza tiež s kompaktným rýpadlom-nakladačom Volvo ECR25 Electric od spoločnosti Volvo Construction Equipment, ktoré by sa malo výkonom vyrovnať so svojim súrodencom s naftovým pohonom, no môže sa pochváliť nižšou úrovňou hluku a vibrácií, spolu s nulovými emisiami.

Kompaktné elektrické rýpadlo-nakladač Volvo ECR25 Electric a elektrické nákladné vozidlo FE Electric na stavenisku v Paríži.

Elektrické rýpadlo-nakladač Volvo váži 2 730 kilogramov a môže kopať do hĺbky 2,76 metra so silou rýpania 17,8 kN. Je vybavené elektromotorom s výkonom 30 kW a batériou s kapacitou 20 kWh. Dokáže pracovať až štyri hodiny na jedno nabitie, v závislosti od spôsobu použitia. Pri pohybe po stavenisku medzi výkopmi môže dosiahnuť rýchlosť až 4,5 km / h. Hladina akustického tlaku okolo vozidla je 84 dB, pričom pre obsluhu v kabíne je znížená na 74 dB.

Vozidlá FE Electric a ECR25 Electric sa pustia do práce na dopravnom projekte Grand Paris Express, ktorého cieľom je položiť 200 kilometrov novej trate a postaviť 68 nových staníc na štyroch nových tratiach a rozšíreniach k existujúcim tratiam, aby nakoniec slúžili pre predpokladané dva milióny cestujúcich denne.