Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Modulárny mobilný robot Baubot zvláda rôzne úlohy na stavbe

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rakúska startup spoločnosť Printstones vyvíja robotické systémy pre 3D tlač od roku 2017 a teraz odhalila svoj najnovší prototyp mobilného viacúčelového stavebného robota s názvom Baubot.

Modulárny mobilný robot Baubot je vyvíjaný s cieľom pomáhať a automatizovať procesy v stavebnom priemysle, zvyšovať bezpečnosť prác na stavenisku a zároveň znižovať celkové náklady. Robot vybavený elektrickým pohonom sa dostane na požadované miesto na terénnych pásoch pri maximálnej rýchlosti 3,2 km / h a môže byť ovládaný ručne pomocou rozhrania v smartfóne alebo sa pohybuje podľa vopred naprogramovaných príkazov. Uvádza sa, že je schopný vystúpiť po schodoch, dokáže prechádzať dverami a jeho prevádzková doba na jedno nabitie batérie je až osem hodín.

Prototyp modulárneho stavebného robota Baubot.

Integrované multifunkčné robotické rameno má dosah 1 000 milimetrov a presnosť manipulácie pod 1 milimeter. Rameno je navrhnuté tak, aby mohlo pojať množstvo rôznych nástrojov, ktoré pomáhajú pri stavebných prácach, ako sú frézovanie, vŕtanie, plazmové rezanie, zváranie, kladenie tehál, brúsenie, maľovanie povrchov a ďalšie. Robot Baubot môže tiež na svojom chrbte prenášať materiál tam, kde je to potrebné, pričom jeho maximálne úžitkové zaťaženie je až do 500 kilogramov.

Prototyp modulárneho stavebného robota Baubot.

Integrované kamery umožňujú monitorovanie miesta, nechýba zabudované osvetlenie pre prácu v nočných hodinách a integrované displeje zobrazujú informácie o stave a správy s radami pre ľudských spolupracovníkov. Spoločnosť Printstones tvrdí, že robot Baubot „nepotrebuje takmer žiadny čas na nastavenie“ a na stavenisko ho možno priviesť pomocou štandardného transportéra.

Cieľom vývojárov je v budúcnosti pracovať na simuláciách pracovných prostredí s pomocou umelej inteligencie, aby mohol robot ťažiť z tisícok hodín tréningu pred príchodom na miesto. A Baubot nemusí nevyhnutne pomáhať ľudským stavebným robotníkom. Mohol by spolupracovať s ďalšími robotmi, čo umožní prinášať inovácie do rôznych oblastí, ako je napríklad polohovanie na stavenisku, rozpoznávanie prostredia či nové inteligentné nástroje a procesy.

Prototyp modulárneho stavebného robota Baubot.

Vývojári tretích strán môžu pridať svoje vlastné sady nástrojov a vytvárať nové aplikácie pre mobilných robotov Baubot prostredníctvom otvoreného rozhrania SDK. Dizajn platformy by sa mohol rozšíriť aj mimo staveniska, napríklad do oblasti stavby lodí, výroby lietadiel alebo na kontroly infraštruktúry.

Robot Baubot je stále vo fáze prototypu a spoločnosť Printstones hľadá v súčasnosti záujemcov o prihlásenie sa do jej pilotného projektu.

Prototyp modulárneho stavebného robota Baubot.