Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vo Veľkej Británii vyliali prvú betónovú dosku s obsahom grafénu

Vo Veľkej Británii vyliali prvú betónovú dosku s obsahom grafénu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ako najbežnejšie používaný stavebný materiál zanecháva betón obrovskú uhlíkovú stopu, ktorú sa vedci snažia rôznymi spôsobmi znižovať. Posledné výskumné projekty preukázali, ako by v tom mohol zohrať úlohu materiál grafén. Teraz bola táto technológia prvýkrát nasadená v reálnom svete, keď inžinieri vytvorili takzvaný „Concretene“ ako základ pre novú telocvičňu vo Veľkej Británii.

Ako najsilnejší umelý materiál na svete môže mať grafén okrem iného aj mnoho ďalších potenciálnych využití, a má tak čo ponúknuť aj v oblasti stavebníctva. Vedci ho už predtým úspešne začlenili do procesu výroby betónu, aby bol hotový výrobok silnejší a odolnejší voči vode, zatiaľ čo jeden výskumný projekt dokonca ukázal, ako je možné tento grafén získať zo starých pneumatík.

Čerstvo nalievaný Concretene je výsledkom práce vedcov z Manchesterskej univerzity a stavebnej firmy Nationwide Engineering. Pri príprave materiálu tím pridal malé množstvo grafénu do vody a cementu, kde pôsobil ako mechanická podpora a ponúka ďalšiu vrstvu katalyzátora pre chemické reakcie, ktoré premieňajú prísady na betónovú zmes. Konečným výsledkom je betón s vylepšenou lepivosťou v mikroskopickom meradle a materiál, ktorý je asi o 30 percent pevnejší ako štandardný betón.

Ako prvá na svete bola vyliata doska pre novú telocvičňu v Anglicku pomocou betónu s obsahom grafénu.

Takto upravený betón bol prvýkrát použitý na vyliatie betónovej podlahovej dosky pre novú telocvičňu v Southern Quarter začiatkom mája, pričom druhé vylievanie bolo dokončené pred týždňom. Ide o prvú betónovú dosku vylepšenú grafénom na svete a po dokončení a spustení prevádzky budovy sa z nej stane živé laboratórium, pričom spoločnosť Nationwide Engineering bude monitorovať výkon tohto inovatívneho materiálu.

Výroba betónu predstavuje asi osem percent globálnych emisií uhlíka. Keďže je betón Concretene oveľa silnejší ako tradičný betón, je ho potrebného menej na zabezpečenie rovnakej štrukturálnej pevnosti budovy, čo by teda mohlo viesť k oveľa menšej uhlíkovej stope a nižším nákladom.

Vedci z Manchesterskej univerzity Craig Dawson, Happiness Ijije a Lisa Scullion na stavenisku, kde je v pozadí vyliata prvá doska z betónu s obsahom grafénu.

Spoločnosť Nationwide Engineering pritom tvrdí, že ak by sa tento betón použil v globálnom dodávateľskom reťazci, mohol by znížiť celosvetové emisie až o dve percentá. Výroba tohto materiálu je nákladnejšia, a to za približne o 5 %, ale pretože je ho potrebného menej, spoločnosť odhaduje, že môže ponúknuť celkovú úsporu od 10 do 20 %.