Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvý 3D tlačený most z ocele na svete preklenul holandský kanál

Prvý 3D tlačený most z ocele na svete preklenul holandský kanál
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť MX3D konečne zrealizovala svoj ambiciózny plán na inštaláciu toho, čo sa označuje ako prvý 3D tlačený oceľový most cez kanál v Amsterdame. Holandská kráľovná oficiálne otvorila most pre verejnosť a okrem pútavého dizajnu obsahuje aj skryté senzory, ktoré zhromažďujú údaje o jeho štrukturálnej integrite, hustote prechádzajúceho davu a ďalších.

Projekt navrhla firma Joris Laarman Lab v spolupráci so spoločnosťou Arup, ktorá mala na starosti technické úlohy. K projektu sa tiež pridružili spoločnosti ABB, Air Liquide, ArcelorMittal, Autodesk, AMS Institute a Lenovo. Pôvodným plánom bolo vytvoriť most priamo na danom mieste, čo sa však ukázalo ako nemožné z bezpečnostných dôvodov a ďalších obáv, takže bol vyrobený v továrni.

Prvý 3D tlačený most z nehrdzavejúcej ocele.

Samotný proces 3D tlače trval len šesť mesiacov a bol dokončený v roku 2018, ale z dôvodu nepredvídaných meškaní, vrátane čakania na rekonštrukciu stien kanála, bol most na miesto dopravený len nedávno člnom a potom pomocou žeriavu zdvihnutý a uložený do požadovanej polohy. Má povolenie zostať v prevádzke po dva roky.

3D tlačený most má dĺžku 12,2 metra a šírku 6,3 m. Zatiaľ čo 3D tlačené betónové projekty vytláčajú cementovú zmes z dýzy po jednotlivých vrstvách, s kovom sa samozrejme zaobchádza úplne inak. Tvorba komplexného návrhu mosta preto zahŕňala štyri roboty, ktoré spolu zvárali vrstvy horúceho kovu pomocou štandardného zváracieho drôtu. Celkovo sa pritom použilo až 6 000 kilogramov nehrdzavejúcej ocele.

Prvý 3D tlačený most z nehrdzavejúcej ocele.

Spoločnosť tvrdí, že jej systém M1 metal AM je v zásade štandardný zvárací robot a prispôsobená sada senzorov. Inžinieri tiež vyvinuli softvér CAM a správu údajov, aby sa proces zvárania stal vhodným pre nanášanie po vrstvách, na rozdiel od spájania dvoch kovových častí. Boli použité štandardné zváracie drôty a plyn. Pretože je to postavené na technológiách, ktoré sa už používajú vo väčšine priemyselných odvetví je proces prispôsobenia vo výrobe ľahký a prevádzkové predpisy sú rovnaké ako v prípade bežného zvárania.

Séria senzorov nainštalovaných na moste sa používa na zber štrukturálnych meraní týkajúcich sa namáhania, rotácie, zaťaženia, posunu a vibrácií a tiež na čítanie údajov o faktoroch životného prostredia, ako je kvalita a teplota vzduchu. Všetky tieto údaje sa vkladajú do presného počítačového modelu mosta, ktorý pomáha inžinierom sledovať jeho štrukturálny stav v reálnom čase. Údaje sa tiež použijú na „naučenie“ mosta počítať, koľko ľudí cez neho prechádza a ako rýchlo a ďalšie veci.

Prvý 3D tlačený most z nehrdzavejúcej ocele.